Как промените във времето влияят на здравето ни

Вятърът на промяната
Снимка: Thinkstock

Над половината от населението на Земята се категоризират като "метеорологично чувствителни" хора, пише здраве.bg. На всеки се налага да се приспособява в различна степен към промените на околната среда, на които организмът реагира с промяна в тонуса на кръвоносните съдове, скоростта на кръвотока, честотата на сърдечните съкращения и дълбочината на дишането.

По-малко забележими, но също толкова важни за здравословното състояние са промените на хормоналния статус и баланса на течностите в тялото.

Метеорологично чувствителните индивиди реагират на промяната във времето със слабост, главоболие, болезнени усещания в ставите и мускулите. Смята се, че склонността към метеорологична чувствителност е наследствено обусловен фактор, който е присъщ повече на жените и онези, страдащи от сърдечносъдови заболявания.

Например при смяна на атмосферните циклони се получава повишаване на атмосферното налягане, а небето се изчиства от облаците. Човешкият организъм е способен да отговори на това с повишаване на артериалното налягане, което от своя страна може да доведе до поява на признаци на хипертония.

В подобни моменти специалистите препоръчват да се намали темпото на работна дейност, да се приемат повече течности – най-добре билков чай и други, които съдържат успокояващи компоненти.

При спадане на атмосферното налягане пък се наблюдава влошаване на времето и поява на ниска облачност. В такива ситуации особено се дестабилизира състоянието на хипотониците (хората с ниско кръвно налягане).

Дъждовните есенни дни и студената зима са причина за изостряне на заболяванията на нервната система и появата на депресия. Между сезоните, при резките промени в атмосферното налягане се покачва опасността от инсулти и инфаркти, а вятърът е причина за изостряне на заболяванията на ставите и мускулите.

Появата на т.нар. магнитни бури може да бъде повод за влошаване на състоянието на хората, чувствителни към времето. През този период лекарите препоръчват да се приемат витамини от група В и С, които укрепват съдовете и влияят благотворно на нервната система.

Атмосферните валежи насищат въздуха с озон, отмиват слоя прах и мръсотия и затова не малко от нас реагират добре на тези природни явления.

Фазата на луната също играе важна роля за формирането на нашите емоционални реакции. При пълнолуние се повишава склонността към конфликти. Статистиката показва, че в такива дни се увеличава броя на инфарктите на миокарда.

Все пак важно е да се знае, че метеорологичната чувствителност не е в регистъра на заболяванията, защото тя не се води за болест, а само за комплекс от симптоми.

Лекарите препоръчват на мъжете и жените, сензитивни към промените във времето, да вземат мерки за лечение на основното свое заболяване и да се подлагат по-често на закаляващи процедури.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти