Как да разпознаем признаците на дехидратация

Как да разпознаем признаците на дехидратация
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Много пъти сме си говорили за това колко е важно тялото да е добре хидратирано, както и необходимостта на организма от редовен прием на течности и конкретно на вода.

Най-малкото защото в голям процент нашето тяло се състои именно от вода.

Тя ни е необходима, за да могат всички жизнени процеси да протичат правилно.

Само забележете: човешката кожа съдържа 80% вода, кръвта ни има 82% вода, съдържанието й в мозъка е 70%, дробовете ни съдържат цели 90% вода, а мускулите – 75%.

Тя е основна задвижваща сила на човешкия организъм.

Тя е тази, която ни прави жизнени, енергични и концентрирани.

Това е само една от хилядите причини водата да е толкова важна за нашето тяло.

И когато не доставяме достатъчно течности на организма си, всъщност го застрашаваме от дехидратация.

Живеем в държава с умерен климат, но това не означава, че е невъзможно да се дехидратираме вследствие на дефицит на прием на вода. Наивно е да считаме, че само изложените на по-продължителни периоди на високи температури могат да достигнат до това състояние.

Най-основният признак, по който ще познаем дехидратацията, е жаждата.

Когато вече усещаме жажда, това означава, че тялото ни е започнало да се обезводнява и не е приело достатъчното количество вода за нуждите му.

Затова е много важно течности да се приемат регулярно, без да се достига до етап на силна жажда.

Ако са налични някои от следните симптоми, имайте предвид, че те издават дехидратация на организма и усетим ли ги, трябва незабавно да започнем процес по прием на течности - сухи лигавици, намалена еластичност и сухота на кожата, учестен пулс, чувство на унесеност и намалена по честота и количество по-тъмна урина.

Защо дехидратацията е вредна?

Вече споделихме, че повече от две трети от тялото ни е вода. Но за нейното правилно разпределение в и извън клетъчните пространства основна роля имат електролитите – калий, натрий и хлор.

При дехидратация тялото ни губи не само от вода, но и част от тези важни за транспортирането й в клетките минерали.

Този процес води не само до нарушаване на водния, но и на водно-електролитния баланс в организма, който е ключов за бодростта, свежестта и енергията ни.

Ето защо приeмът на достатъчното количество вода и течности е от ключово значение, когато говорим за превенция на дехидратацията.

Но когато тялото ни вече е дехидратирано, приемът на вода или подсладени напитки не е достатъчно ефективен начин за въстановяване на водно-електролитния баланс в организма!

Как да предпазим тялото си от дехидратация?

Летният сезон за съжаление често е съпроводен с вируси, предизвикващи повръщане и диария. В допълнение – високите температури, повишеното потене и физическа активност през летния сезон засилват значително риска от дехидратация на организма и нарушаване на  водно-електролитния баланс.

Ето защо специалистите препоръчват успоредно с медикаментозното лечение да се провежда и хидратация чрез прием на елекролитни напитки.

Те се предлагат без рецепта в аптеките, под формата на прахчета, които се разтварят в трапезна или преварена вода и могат лесно да бъдат приготвени.

Най-добре е съставът на елекролитните напитки, които използвате да бъде съобразен с препоръките на Световната здравна организация и на УНИЦЕФ.

Те са подходящи и за деца, а както знаем малките трудно биха могли да бъдат накарани да пият вода редовно, за да ги предпазим от дехидратация през лятото.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти