Що е то качествена пломба

Как да познаем добрата зъбна пломба
Снимка: netinfo

Съвременната стоматология предлага все повече възможности за възстановяване здравето на зъбите. Много малко са хората, които нямат пломба в устата си, но, оказва се, също толкова ограничен брой са и тези, знаещи какво трябва да изискват от своя стоматолог по отношение на една пломба. Затова е добре да сме наясно кои са основните външни характеристики, определящи една пломба като качествена.

Правилна дъвкателна повърхност
Дъвкателната повърхност не трябва да бъде гладка. По тази част на зъбите всъщност има фисури (малки цепнатини), които кариесът разрушава, затова при пломбирането те трябва отново да бъдат възстановени от зъболекаря, следвайки естествените им контури.

Добър контактен пункт
Зъбите осъществяват контакт един с друг и образуват важна зона, която в стоматологията се нарича контактен пункт. Той защитава пространството между зъбите и венците от прякото попадане на храна, чиито остатъци са главните виновници за образуването на кариеса. Затова при пломбиране въпросният пункт трябва да се изгради плътно - за да не способства за натрупването на хранителни частици в пространството между зъбите.

Липса на надвиснали краища и празно място
Под надвисналите краища се натрупват хранителни отпадъци, които практически не могат да се почистят с помощта на четката и вторичният кариес на практика става неизбежен.

Микроскопичните празни дупчици трябва да са запълнени със специален материал
След полирането на пломбата могат да останат микроскопични празни места, особено на границата пломба-зъб, които способстват за нейното износване. Затова те трябва да се запълнят със специален композиционен материал.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти