Носенето на тежки чанти причинява стрес

На предела на силите съм
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Оказа се, че не само препълнените като мравуняци молове покрай коледните и новогодишните празници действат изнервящо на психиката ни. Ето че по последни проучвания на учени от университета в Хонконг, носенето на тежки пазарски чанти увеличава нивото на стреса.

Според китайските експерти непрекъснатото вдигане на тежки торби влияе негативно на психиката и ни кара да се чувстваме потиснати. Покрай празничните намаления положението пък съвсем се влошава, тъй като ниските цени карат купувачите да пазаруват още по-трескаво и в по-големи количества, което може да доведе до проблеми със съня, загуба на апетита, повишено кръвно налягане и трудности с концентрацията.

За да докажат своите твърдения, учените, провели изследването, накарали група доброволци да държат в ръцете си пълни чанти с различни стоки, след което ги помолили да дадат мнението си върху произволно зададена им тема.

Получените резултати категорично показали, че натоварените с покупки хора са много по-напрегнати в отговорите си в сравнение с тези участници, които не носели торби в себе си.

Китайските специалисти допълват, че физическият товар е в пряка връзка с нивата на стреса. Освен това те установили, че отрицателните мисли и тревожността намаляват, ако в момента на мъкненето на опънатите до краен предел чанти си помислим за доста по-леки предмети като балони например.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти