Йогата можела да бъде и опасна?

Учителите по йога трябва да са квалифицирани
Снимка: sxc.hu

Йогата може да навреди на организма. Това твърдение, което вероятно ще предизвика спорове, е публикувано в притурка на "Ню Йорк Таймс".

Авторът му доказва, че и учителите, и учениците могат да си навредят и на първо място да засегнат гръбначния си стълб.

Той се обосновава се със свидетелството на експерт, който е получил тежки изменения на гръбначния стълб след години практикуване на йога. Той твърди, че повечето хора би трябвало да се откажат да практикуват йога, защото е много вероятно да получат тежки травми.

В статията си авторът цитира свидетелства на лекари, които твърдят, че са лекували много пациенти с оплаквания след практикуване на йога. Обвинени са също някои любителски курсове, водени от неквалифицирани учители или посветени, които нямат свидетелство за преподаване, които по тези причини са изключително опасни.

Първата реакция на учителка по йога от Манхатън, цитирана от италианския "Стампа", е, че не йогата е опасна, а могат да бъдат опасни начина на преподаване или на практикуване. Тя посочва, че са опасни "методи" на преподаване, които се отклоняват от оригиналните заради търговски мотиви или зле разбрана мода.

Други коментират, че в голяма част от случаите травмите се получават при практикуване на други спортове или упражнения. В йогата също има опасности, но тя не бива да бъде демонизирана, само защото случаите на травми са повече, отколкото в някои други спортни занимания.

Трябва да се практикува с познаване и под надзора на квалифициран преподавател. Ползите от йогата за физиката и духа са доказани от многобройни научни изследвания. 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент