Интересни форми на лечение

Да дадем малко цвят на живота си
Снимка: Thinkstock

Алтернативните методи за лечение в медицината винаги са будели интерес, а нови международни данни показват, че все повече пациенти остават много доволни от терапията със светлина (фототерапия) и лечението с цветове (хромотерапия), пише здраве.bg.

И двата вида практики са били използвани от Древността, а днес те печелят нови и нови привърженици благодарение на научните доказателства за тяхната ефективност.

В традиционната медицина на Египет и Гърция цветните камъни, минералите и кристалите са се ползвали масово за хромотерапия. Често срещани били и лечебните храмове. Тези помещения били боядисвани в специфични цветове, известни с това, че притежават целебни свойства.

Статия, публикувана наскоро във вестник "The New York Times" разкрива как светлината и цветовете влияят върху нашето състояние при различни обстоятелства – от затворническите килии и родилните отделения до мините за каменни въглища и класните стаи.

Модерната епоха на фототерапията и хромотерапията
Съвременните анализи разкриват, че светлината и цветовете могат да действат върху физиологията и психиката ни. Нека вземем за пример розовото.

При проведен експеримент задържани за насилие били затворени в килия с розов цвят, след което те по-бързо се успокоявали и спирали да буйстват, а сънят им бил по-пълноценен. По данни на статистиката над 1500 болници и затвори в САЩ са използвали и още използват розовия цвят за подобни цели.

Според изследователи от Технологичния институт на щата Масачузетс отделните цветове могат да регулират осезаемо ритъма на дишане, кръвното налягане, биоритмите и дори мозъчната активност.

Синята светлина повлиява успешно новородените с жълтеница. Приблизително 30 хиляди преждевременно родени бебета в САЩ се третират със сини лъчи и така се избягват по-сложните кръвопреливания.

В Русия ултравиолетовата светлина се употребява за превенция върху миньори в каменовъглените мини, защото постоянното вдишване на въглищен прах може да доведе до състояние, характеризиращо се с почерняване на белите дробове.

Ултравиолетови лампи пък се поставят в някои класни стаи в САЩ, защото според учените те помагат на децата да растат по-бързо, да подобрят познавателните си способности, своите оценки и да се разболяват по-рядко. Освен това в САЩ ултравиолетовата светлина се използва като стандартно лечение на псориазис.

Бялата светлина доказано има положителен ефект върху работата на мозъка. Сезонните депресии са забележителен пример как липсата на слънчева светлина може да причини тежка потиснатост и загуба на настроение. Когато човек с такова състояние бъде изложен на светлина от пълния спектър – независимо дали слънчева или от изкуствен източник, симптомите на афективно разстройство намаляват.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти