Хубави неща за лошото масло

Хубави неща за лошото масло
Снимка: Thinkstock

Десетилетия наред кравето масло бе нарочено за враг на здравето, обвинявано за основен причинител на атеросклерозата, затлъстяването, хипертонията, болестите на жлъчката и каквото се сетите.

С развитието на медицината се оказа, че това не е така, дори се препоръчва да присъства в ежедневното меню, особено за децата. И разбира се, в разумни количества, както впрочем това се отнася за всички храни.

Лошата слава на маслото се дължи основно на съдържащият в него низвергнат холестерол. А той е от съществено значение за образуването на биологично активни вещества, хормони, жлъчни киселини и т.н.

Холестеролът не е единствения виновник за сърдечно-съдовите болести, все повече специалисти смятат, че основна роля има възпалението на съдовете и хомоцистеинът, който „залепва” мастните плаки към грапавата повърхност на увредените съдове.

Затова мазнините вече са реабилитирани, а кравето масло е най-полезно от всички животински мазнини. То съдържа 84 вида мазнини, повечето от които късоверижни, те липсват в другите мазнини и придават на маслото характерния приятен вкус.

Маслото съдържа предимно полинаситени мазнини и почти не съдържа вредните за организма полиненаситени. А холестеролът биологически се балансира с високите нива лецитин и не е така опасен, както се смяташе.

Мазнините са полезни за растящия организъм на децата, те участват в изграждането на нервната тъкан и мозъка, клетъчната стена, хормоните... 

При консумация на храни с недостатъчно мазнини децата трудно се концентрират, успехът в училище е незадоволителен, а момичетата имат проблеми с цикъла. Филийка с масло за закуска е по-здравословно, отколкото кроасани и банички с маргарин.Маслото се усвоява лесно и почти напълно от организма.

Снимка: Thinkstock

Това се дължи на ниската температура  на топене на продукта -28-32 градуса. Мастните молекули на маслото защитават храносмилателната система от проникване на токсини. Затова е любимо на хора, които имат затруднено храносмилане. Разбира се, това важи за натуралното масло, затова внимателно четете етикетите в магазина. Често се предлага смес от масло с маргарин на по-ниска цена.

Маслото е най-лесноусвояемият източник на витамин А, а също и на Д, Е К2.

Те отговарят за здравето на очите, костите, косата и ноктите, за локалния имунитет на лигавиците. Витамин К2 поддържа артериите чисти, а костите здрави. Витамин Д пази децата от рахит, а възрастните от остеопороза.

Снимка: Thinkstock

От маслото не се дебелее.

Неговите мастни киселини имат особена структура, те се използват за енергийни нужди, не се натрупват в тлъстини. Напълнява се от въглехидрати, излишъкът от които се превръща в мазнини.

Маслото има и други, непознати за много хора свойства.

Битуратът в него понижава нивата на холестерола и триглицеридите.

Той е особено ценен за диабетиците и разбира се за здравите – повишава чувствителността към инсулина близо 3 пъти!

Снимка: Thinkstock

Маслото съдържа и йод, който се усвоява много лесно от организма. Някои специалисти дори смятат, че ограничената консумация на масло е довела до рязкото покачване на болестите на щитовидната жлеза.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти