Физическата работа успокоява ума

Физическата работа успокоява ума
Снимка: ThinkStock

Велина Томова

Неврози, депресии, панически атаки, нервни кризи. Вечно недоволни от живота си жени, които обсъждат проблемите си със сериозността на медицински консилиум.

И всичко това – защото сме загубили баланса между физическото и умственото натоварване.

Прекалено много товарим ума си с новини, информация и ненужни клюки от света и у нас.

Сравняваме се с хора, ситуации и други реалности, повишаваме собствените си очаквания до незнайни висоти, само за да се чувстваме нещастни след това.

Замисляли ли сте защо са зачестили депресиите, нервността и негативните емоции? Защото е намаляла физическата работа, която извършваме през деня.

Миялната машина мие чиниите вместо нас, пералнята пере, вече има всичко готово в магазина, така че и готвенето отнема не повече от 30 минути и през останалите часове не ни остава нищо друго, освен да мислим.

Съчетано с пристрастеността към социалните мрежи и интернет като цяло, животът ни се превръща в една безкрайна битка на мозъка с информацията.

Опитвайки се да я обработи, складира, запамети или реши да забрави, мозъкът изразходва прекалено голяма част от енергията ни, „затлачва“ се и спираме да можем да правим реални преценки.

Това ни въвлича във водовъртежа на съмненията, страховете, колебанията и несигурността.

Намираме грешки и недостатъци там, където ги няма, загубваме сладостта от живота, защото винаги има някой по-щастлив от нас или се паникьосваме от събития, случващи се прекалено далече от нас.

Лечението на прекалено заетият ум са заетите ръце. Казват го и будистките монаси – за да държиш мисълта свободна, ръцете трябва да правят нещо.

Ако решим да направим само малка крачка назад и да започнем отново да вършим някои от нещата вкъщи на ръка, вместо с уреди или готови решения, със сигурност мозъкът (а оттам и чувствата и душата), ще се разтоварят от огромното напрежение.

Вместо да поемате в себе си всяка вечер нова и нова порция ненужна информация от телевизията и интернет, удобно наречена „забавление“, насочете вниманието си към купчината дрехи, който все се каните да изгладите и сгънете, но все не става, защото правите друго.

Или пък се захванете с някой отдавна отлаган малък ремонт или декорация вкъщи.

Направете някои от нашите „как да“ съвети.

Или пък изплетете нещо, ние все още не сме се научили.

Спокойно можете да направите и тренировка с обръч вкъщи.

Всяко физическо действие е добре дошло, ако чувствате ума си претоварен от задачи, мисли, съмнения или страхове.

И времето до така желаната пролет ще мине по-бързо. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти