Високите токчета - вредни за здравето?

Високите токчета - вредни за здравето?
Снимка: Thinkstock

Дамите, които често се кипрят с обувки с високи токчета, трябва да знаят, че освен обичайните неудобства, продължителното им носене крие и сериозни рискове за здравето, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско проучване.

Повечето жени са наясно с обичайните неудобства от тази жертва в името на модата и суетата - пришки, напукани пети, мазоли, враснали нокти, стягане, прежулване, и по-сериозните проблеми като възпаления, мускулни травми, прищипани нерви.

Носенето им е свързано с проблеми не само в краката, но и в гърба, тазобедрената област и шията.

Резултатите от ново изследване на специалисти от Станфордския университет в САЩ обаче показват, че продължителното носене на обувки с високи токчета крие риск от още по-сериозни усложнения като остеоартрит и дори до необходимост от подмяна на коленните стави.

Носенето на подобни обувки напряга значително коленните стави и води до износване на хрущяла, който действа като естествен амортисьор при екстремни натоварвания, увеличавайки риска от остеоартрит. В някои случаи дори се налага подмяна на колянната става.

За целите на настоящото проучване авторите му са сканирали коленете на здрави жени, докато те ходят с нормално темпо с обувки с равни подметки, с обувки с 4-сантиметрови токчета и с обувки с 9-сантиметрови токчета. Изследователите са установили, че когато жените носят обувки с високи токчета, коленете им се задържат в неудобна огъната позиция, която кара ставите да функционират сякаш са стари или увредени, излагайки ги на повишен риск от остеоартрит.

Въпреки всички тези рискове, дамите не могат да се откажат от любимите си обувки с високи токчета. Скорошно проучване например показа, че внушителните 93 процента от представителките на нежния пол се чувстват по-женствени и сексапилни, когато ги носят, 88 процента се смятат за по-стилни, а 77 процента мислят, че на високи токчета изглеждат по-слаби.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти