Днес е денят на карамела

Днес е денят на карамела
Снимка: Thinkstock

Карамелът е бежово до тъмнокафяво вещество, което се получава от топлинната обработка на захар при 170 градуса.

Той е основен сладкарски продукт, който се използва като добавка в торти, пудинги и сладкиши, като пълнеж или като заливка.

Думата идва от испанската Caramelo, заимствана от латинската Caramelus (захарна тръстика), през 18 век.

В сладкарската индустрия на днешния ден честват празника на карамела.

Ето някои основни факти за карамела, подбрани от Foodpanda:

* Карамелът се използва за оцветяване на някои продукти и напитки като Кока-Кола. В съвременните рецепти се използва глюкоза, заради по-лесното ѝ карамелизиране. Карамелените бонбони са едно от най-популярните лакомства в Америка и Канада.

* Карамелът може да се използва за кола маска. Любимото сладко изкушение на българите е крем-карамел. Има теория, че карамелът е произведен за първи път от арабите.

* Карамелът е една от причините да се увеличат вносът и производството на захар в Европа. Топ готвачите използват карамела за декорация, като правят различни форми.

* Внимавайте с карамела, когато е горещ. Може да ви остави белези. През 2016 г. цвят карамел ще е един от най-актуалните в боите за коси.

Това, което препоръчват сладкарите, е да опитате един от най-вкусните десерти, а именно чийзкейк с карамел, за който можете да намерите рецепта ТУК!

Ето и няколко карамелени рецепти:

Карамелени корали за сладкиши

Сладкиш с карамел

Сладкиш с карамел и ябълки

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти