Червено-кафявите суперплодове

Червено-кафявите суперплодове
Снимка: Thinkstock

Суперплодовете са естествени функционални храни, съдържащи висока концентрация полезни вещества - антиоксиданти, фитохимикали (каротеноиди и полифеноли), разтворими фибри (храна за "добрите" дебелочревни бактерии), омега-3 мастни киселини, незаменими аминокиселини, витамини - А, Е, С и група В, минерали.

Суперплодовете са не само част от ежедневния здравословен начин на хранене, но биха могли да помогнат при определени заболявания - сърдечно-съдовите, възпаление и хронична болка, инфекции, метаболитен синдром, затлъстяване, захарен диабет, храносмилателни проблеми, неврологични заболявания, имунни дефицити и алергии.

Суперплодовете имат отношение към забавянето на стареенето (антиейджинг ефекти), жизнения тонус и сила, функциите на имунната система и детоксикацията на организма.

Според цветния код: жълто-оранжеви, червено-кафяви, зелени, синьо-виолетово-черни суперплодовете се разделят в няколко групи, което позволява по-лесното организиране на ежедневното пазаруване и приема на суперплодове. Различният цвят на суперплодовете означава съдържание на различни биологично активни вещества, а препоръките са ежедневен прием на 100 до 300 грама различно оцветени суперплодове.

В групата на червено-кафявите се включват : манго, смокиня, ягода, годжи бери, червено грозде, червена боровинка, череши, червена малина, червена гуава, розов драконов плод, нар, фурми.

Биологично активните вещества, на които е богата червено-кафявата група са: ресвератрол, антоцианиди, смесени полифеноли, проантоцианиди, флавоноиди и те са отговорни за рак, сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром, болест на Алцхаймер, уринарни и стомашно-чревни инфекции, възпаление, диабет, други бактериални инфекции.

Нарът е един от най-популярните плодове в света. Смята се, че е един от първите плодове, култивиран от човека, заедно с фурмите, маслините, смокините и гроздето. Нарът освен с популярния си яркочервен цвят и кисело-стипчив вкус е известен и с многобройните си здравословни ефекти - естествена защита срещу болестта на Алцхаймер, сърдечно-съдовите заболявания, артритите и някои форми на рак. Нарът е изключителен източник на антиоксидантните витамини С, А и Е, фолиева киселина, разтворими фибри и минерали - калций, калий и желязо, есенциални ненаситени мастни киселина от типа омега-3. В 100 грама се съдържат едва 68 kcal.

Нарът съдържа високи нива на флавоноиди, проявяващи антиракова активност спрямо някои типове рак: на гърдата, на кожата, на простата. Ежедневната консумация на сок от нар намалява холестероловите нива и размера на атеросклеротичните лезии в артериите, което предопределя и риска от инфаркти и инсулти.

Драконов плод - смята се, че ще е новият суперплод за 2013 година. Нарича се още питая и е от семейството на кактусите с произход Южна Америка. С розово-червена или бяла сърцевина, богата на множество дребни ядливи семена, с превъзходен сладък вкус, наподобяващ този на кивито.

Богат на антиоксиданти и фибри, витамин С и В3, калций и магнезий, омега-3 полиненаситени мастни киселини. С подобни активности като тези на кивито: подпомага функцията на стомашно-чревния тракт, антиоксидант, противовъзпалително действие, предпазва от диабет и затлъстяване, подпомага функциите на имунната система, включително и антиракова активност.

Мангостинът е кралицата на плодовете. Уникален тропически плод от Югоизточна Азия. Използван и проучван от самата кралица Виктория още в 18-ти век. Днес е известно, че мангостинът е богат на полифеноли от класа на ксантоните (подобни на биофлавоноидите). Ксантоните се срещат изключително рядко в природата, като от 200 открити досега 40 са намерени в мангостина. Ксантоните проявяват мощен противовъзпалителен, антиалергичен и противораков ефект.

Мангостинът е богат и на други биологично активни съставки - полизахариди, разтворими фибри, стероли, фитохимикали - проантоцианидини и катехини. Ксантоните и другите антиоксиданти в мангостина определят и здравните му ползи - проявява антибиотични, противовирусни, противогъбични и противовъзпалителни активности.

Ефективен при различни сърдечно-съдови заболявания (атеросклероза, повишено кръвно налягане), артрити, остеопороза, камъни в бъбреците, катаракта, глаукома, болест на Алцхаймер, невралгии.

Смята се че има позитивен ефект дори при депресия, затлъстяване, кожни проблеми, алергии, диарии, температура и като цяло е с антиейджинг ефекти.

Още информация може да намерите на Superfruits.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти