Какво могат да значат бенките и петната по кожата

Една от най-известните бенки в света принадлежи на модела Синди Крауфорд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Образуванията и пигментните петна по кожата са различни както по своята форма и произход, така и по степента на безопасност и вреда. Нека направим един стегнат разбор на техните характеристики спрямо конкретния им вид.

Бенките и петната по рождение, които имат общо наименование невуси, възникват по кожата там, където има натрупване на клетки, произвеждащи меланин - тъмен пигмент.

Числеността, големината и цветът на бенките се определя от гените. Бенките не са толкова безобидни, колкото изглеждат на пръв поглед, защото поне на теория почти всяка от тях може да се изроди в меланома (рак на кожата).

Пигментните петна също могат да бъдат с различна форма и размери. Те възникват по-често при жените като резултат от облъчване или слънчеви изгаряния. Съществуват и други причини за тяхната поява: бременност, прилагане на кремове, които не са подходящи за кожата. Този тип кожни оцветявания се срещат по-редовно при хора с мургава кожа и черна коса.

Луничките също са пигментни петна, но с жълто-кафяв цвят. Причината за тяхното образуване е меланинът. Най-често луничките се срещат при белите хора със светла и рижава коса. Появяват се на 3-4 годишна възраст, развиват се почти винаги по кожата на лицето и са особено забележими в слънчево време. На около 40-годишна възраст част от тях започват да изчезват. Те не вредят на здравето и премахването им е оправдано само с козметична цел.

Белите петна (витилиго) са противоположност на бенките и възникват върху тези участъци от кожата, където няма меланин. Все още не е открита закономерност в тяхната поява и разположение.

Те се смятат за козметичен дефект, но проведени наскоро експерименти показват, че кръвната плазма на хората, страдащи от витилиго, вкарана в опитни животни, води до прогресираща загуба на пигментацията на кожата. От тези петна можете да се избавите по медицински път или да ги скриете с помощта на козметични средства.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти