Артрит или артроза

Артрит или артроза
Снимка: Thinkstock

Артритът е често срещано заболяване, което може да приема много форми. Има няколко различни термина, които обозначават артрита – артроза, артралгия и артропатия. Думите артрит и артроза имат общ корен и произлизат от гръцката дума arariskein, която означава "прилягам". По-късно е създадена и латинската дума arthron – "става", пише "Здраве.bg".

Артроза
Артрозата е дегенеративно състояние на ставите. В медицинската литература се използва и терминът диартроза - за обозначаване на всяка става, прилежаща към две кости.

Артрит
Артритът има само едно значение – възпаление на ставите. Този термин може да се променя, за да покаже причината за възпалението. Според определението на специалистите ревматоидният артрит е възпалително заболяване, което засяга ставите, както и останалата част от тялото. Остеоартритът пък е увреда на хрущяла около ставите.

Подобни термини
Заедно с артрит и артроза, често се употребяват и две подобно звучащи думи - артралгия и артропатия. Докато ревматизмът може да се отнася за болка в мускулите, фиброзните тъкани или ставите, артралгията обозначава наличието на болка специфично в ставата. Артритът може да предизвика артралгия. Артропатията е заболяване на ставите. Подаграта е форма на артрит. Когато, заради подаграта, коляното се подуе, състоянието се нарича подагрена артропатия.

Процедури, свързани с артрита и артрозата
Няколко медицински лечения са получили наименования включващи корена "артро": артроцентеза, артроскопия, артротомия и артродеза.
* Поставянето на игла в ставата и извличането на течност от нея се нарича артроцентеза.
* Артроскопията е процедурата по поставяне на малка камера в ставата.
* Хирургическото отваряне на става се нарича артротомия.
* Когато две кости, които обичайно формират става, се съединяват и създават неподвижна връзка, това се нарича артродеза. Артритът в напреднал стадий може да доведе до артродеза на костите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти