Ах, този див, див копър

Ах, този див, див копър
Снимка: Thinkstock

Чували ли сте за фенел? У нас това растение е известно като див копър, резене или финокио.

Корена, листата и семената се използват в кухните от цял свят. Семената са с лек аромат, подобен на този на копъра.

Коренът е сочен и хрупкав и може да бъде приготвян по много различни начини – задушен, варен, запечен, на грил или да се консумира суров.

Вкус

Силният анасонов аромат обикновено или привлича хората или напълно ги отблъсква. Когато се консумират сурови, корените на фенела имат много силен, дори натрапчива анасонов аромат. Когато се сготви, текстурата му става мека, а анасоновият аромат много по-лек.

Храна

Зелената част на фенела се използва като зеленчук самостоятелно или в комбинация с други зеленчуци. В някои части на Индия се приготвя като гарнитура. В Ливан с листата на фенела се приготвя специален омлет с лук и брашно наречен ijjeh.

Свежи и сушени листа от фенел се използват като подправка в много яйчени и рибни ястия. Флорентинският фенел се използва в много италиански и немски салати в комбинация с цикория и авокадо.

Често се запича, бланшира или маринова и се сервира като допълнително ястие на богатата италианска трапеза. В Италия фенелът се използва и като подправка при приготвянето на свинско печено и пикантни колбаси.

Един от най-популярните колбаси с фенел е флорентинският Финочиона.

Англичаните използват семена от фенел в почти всички рибни ястия, при приготвяне на бульони. Семената се използват и като подправка в различни видове хляб и сладкиши.

Много популярни ликьори дължат аромата си на фенела – скандинавската напитка аквавит, популярните джин и абсент.

Хранителна информация

Фенела съдържа етеричното масло анетол което намалява спазмите в хранително-чревния тракт. Благодарение на това свойство фенела подобрява храносмилането и помага при газове в стомаха и червата. Фенелът е също и лек диуритик.

Смята се, че облекчава болки в стомаха, висока температура и има антисептично действие.

Фенелът се е използвал за да стимулира лактацията. Облекчава глада и поради тази причина се е смятал за лекарство против надебеляване в ренесансова Европа.

В много части на Пакистан и Индия, след ядене се консумират печени семена от фенел като диджестив и за освежат дъха.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти