9 признака, че може да имате автоимунно заболяване

жена спалня
Снимка: Pexels

Автоимунните заболявания са група заболявания, характеризиращи се с хиперактивност на имунната система, която сама разрушава и унищожава здрави тъкани, клетки и органи в собствения си организъм.

Болестите са предимно на имунната система, като повечето от тях пряко засягат и други органи (бял дроб, щитовидна жлеза и др.).

Автоимунните заболявания протичат хронично, за тях няма лечение. Симптомите могат да се облекчат единствено чрез прилагане на имуносупресори. Те потискат имунната система и я правят по-слаба, но негативният ефект на имуносупресорите прави организма лесно податлив на вирусни инфекции (грип, саркоидоза и др.). Приложението на имуносупресорите е нож с две остриета. Появяват се рискове за възникване на нови дори банални инфекции, които могат да усложнят състоянието на пациента.

Автоимунната болест засяга до 50 хиляди българи, според Българската асоциация за автоимунни заболявания. Има най-малко 80 вида автоимунни заболявания. Ако проявявате някои от тези признаци (в галерията ни), е добра идея да се консултирате със специалист.

9 признака, че може да имате автоимунно заболяване

Прочетете още:

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти