3 ефективни стратегии за поддържане на теглото по време и след празниците

3 ефективни стратегии за поддържане на теглото по време и след празниците
Снимка: iStock

До болка познатият сценарий - Великден, козунаци, трапези... след това идва 1 май, после Гергьовден, и съответно няколко килограма отгоре.

Изкушенията дебнат отвсякъде, постоянно... и в големи количества.

Какво се получава?

Преяждаме, защото “сега ни се е паднало”. Преяждаме заради социалните поводи. Преяждаме и… съжалявам като се качим на кантара след това. Затова признай си - изобщо не се качваш.

Проблемът е в чувството на загуба на контрол над храната. Веднъж загубили го, просто се отдаваме на т.нар YOLO (You Only Live Once). И това е проблем - не само за визията и здравето, но и за доверието към себе си и собствените възможности.

За щастие, това са възможно най-ненарушаващите диетата празници - зелена салата, краставици, репички, лук, яйца, месо... фитнес кеф. Хайде и козунак за сладичко.

Къде се разваля диетата в случая? Първо количествата, породени от "дългите празнични трапези" - т.е възможността за социално преяждане или просто калориен излишък. Второ - непредвидените изкушения/почерпки.

f
Снимка: iStock

Какво е решението - планирай провала си.  

За да не си разваляш настроението и тялото по време и след празниците, ето няколко ефективни стратегии за справяне с обилното хранене:

1. Запознай се предварително с хранителните стойности на основните продукти - агнешко, яйца, козунак, шоколадови бонбони и т.н.

2. Хапни си на празника. Балансирай с нещо по-леко на следващото си хранене.

Има едно работещо правило по отношение на изграждането на система от здравословни навици, което много харесвам: "Никога не пропускай два пъти."

Т.е не еднократното преяждане ще окаже качествена промяна, а спиралата от повтарянето на същото поведение.

3. Мери се всеки ден. Вече съм споменавала в предишната статия колко е важно да се мериш. Препоръчвам ти и сега да го правиш. Просто, за да знаеш къде си с точност и да коригираш преди да си “изпуснала напълно положението”.

f
Снимка: iStock

Не на последно място - все пак не забравяй да се забавляваш. Почини си, наслади се на хубавите емоции и хора. Не се фокусирай източника ти на удоволствие да идва само от храната.

И ако все пак напълно забравиш за дисциплината - не се отчайвай. Всичко е поправимо. Особено когато става дума за нещо толкова променливо като теглото. Това, върху което е по-важно да се фокусираш, е менталното ти здраве и връзката с храната.  

Нека ти споделя нещо важно за финал. 

В момента с партньора ми (мъжът от снимката долу) д-р Владислав Андонов разработваме първата платформа в България, посветена на хора, които изпитват чести епизоди на преяждания. Това е основен симптом на т.нар Binge Eating Disorder - официализирано през 2013 г. хранително разстройство на психологична основа, при което няма допълнително компенсаторно поведение като повръщане, използване на диуретици, разхлабителни и прочие. Това го разграничава от булимията.

Снимка: Мартин Симеонов

Ако имаш подобни епизоди на преяждания на емоционална основа, хвърли един поглед и на Facebook страничката - може да ти е полезно.

й
Снимка: Йордан Йовков

А сега ти пожелавам спокойни празници, умерено хранене и се грижи за здравето си!

Автор: Жасмина Гевезиева

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти