12-те най-ефективни храни за понижаване на холестерола

Когато става дума за намаляване на високите нива на холестерола, стриктното избягване на мазнини не е решение. Не е необходимо да изключвате от менюто си дори и тези храни, които съдържат холестерол, примерно яйца, сирене, мляко. Всичко е дело на умереност и баланс - трябва да съчетавате питателните храни в менюто си, които се борят с възпалението, и по този начин да решите проблема още в зародиш.

Продуктите за намаляване на холестерола са много разнообразни и включват различни видове плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни, риба, постно месо и голямо количество здравословни мазнини.

18 храни за бърз детокс

Трябва ли да се намали холестеролът?

Хлестеролът е естествено вещество, което присъства във всеки от нас и има решаващо значение за оцеляването. Той се синтезира в черния дроб и е необходим на организма за за нормалното функциониране на клетки, нерви и хормони. В нашето тяло холестеролът присъства под формата на мастни киселини (липиди), които се транспортират чрез кръвта. Тези частици обикновено не се натрупват по стените на артериите, но когато има възпаление в кръвоносните съдове, липопротеин с ниска плътност (LDL), известен също като лош холестерол, образуват по стените опасни плаки, които намалят еластичността на съдовете и стесняват кухината. Понякога късчета плаки се откъсват и попадат в кръвния поток, което води до инфаркт или инсулт.

Естествената роля на холестерола е да защити артериите от увреждане. Вместо да бъде причина за натрупването на плаки в кръвта, холестеролът в действителност е лечебен агент, който тялото генерира в отговор на възпалението. Неговата роля е да намали огнищата на възпаление и защити кръвоносната система и стените на кръвоносните съдове от по-нататъшно увреждане. С други думи, ако се натрупа в артериите ви твърде много холестерол, вашият проблем е високото ниво на възпаление, а не високото ниво на холестерол.

5 храни, които не повишават кръвната ви захар

Без възпаление холестеролът не е опасен. Той е жизненоважен компонент на всяка клетъчна мембрана. Холестерина се явява като изходен материал, без който организмът не може да синтезира естроген, тестостерон, кортизон и други важни хормони.

Свикнали сме да мислим, че храната с високо съдържание на мазнини води до високи нива на холестерола. В действителност количеството на холестерола, което влиза в нашето тяло чрез храната, играе незначетелна роля в създаването му в кръвта.

Само при пациенти със сърдечно-съдови заболявания може да бъде оправдано ограниченията с диета. Здравите хора е по-добре да се съсредоточат върху ограничаване на консумацията на трансмазнини, рафинирана захар и преработени храни, които са основната причина за възпаление. По този начин се провокира появата и развитието на артеросклероза и други свързани с нея заболявания.

5 храни, които понижават „лошия“ холестерол

Ключът за намаляване на рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания, включително и висок холестерол, е намаляване на възпалението. Ето защо, на първо място, трябва да бъдат изключени от хранителния режим храните, които причиняват и поддържат възпалението.

Към тях принадлежат:

► Пакетираните храни от всякакъв вид;

► Захарта;

► Рафинираните зърнени продукти;

► Преработените растителни масла;

► Традиционните млечни продукти;

► Ниското качество на продуктите от животински произход;

► Големите количества кофеин и алкохол.

А в галерията може да видите точно кои са полезните продукти за намаляване на холестерола:

12 храни за понижаване на холестерола

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти