10 причини да харесваш бира

10 причини да харесваш бира
Снимка: Thinkstock

Освен свежест в летните горещини и топъл карамелен вкус в студените зимни вечери, благодарение на своите натурални съставки, бирата предлага разнообразни ползи при умерена консумация.

Предлагаме Ви няколко интересни факти, които е възможно да променят представата ви за пенливата напитка, а дори и да разбият някои широко разпространявани митове за пивото. Ето някои от причините, заради които си заслужава да обичате и да се наслаждавате на чаша бира!

1. От бирата не се пълнее и подобрява метаболизма. Момичета, не е нужно да спирате пивото, ако искате да отслабнете. Български учени и техни колеги от Европа потвърдиха, че съдържанието на калории в пенливата напитка е едно от най-ниските в сравнение с други напитки и не води до т.нар. „бирено коремче“. Пивото не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на алкохол. Проучвания сочат още, че при жените умерената консумация на пиво се свързва с по-нисък Индекс на телесната маса, което я прави подходяща напитка при спазване на хранителен режим.

2. Натурална напитка с високо съдържание на антиоскиданти. Бирата е едно от малкото питиета, което се произвежда от изцяло естествени суровини - малц, хмел, вода и бирена мая. Тези съставки зареждат почитателите й с редица полезни вещества при умерена консумация. Български учени доказаха, че произведеното у нас пиво е отличен източник на важни нискомолекулярни антиоксиданти и има високо количество на пролин и глутатион - малък протеин, който се намира в плодовете и зеленчуците.

3. Хидратира организма. Специалистите препоръчват умерената консумация на пиво след спортни дейности или тежка физическа активност, тъй като съдържа достатъчно количество вода, витамини и соли.

Комбинацията им способства за по-бързото възстановяване на водния и електролитен баланс на човешкото тяло и спомага за по-бързото изхвърляне на отпадъчни продукти и млечната киселина от мускулите.

4. Намалява риска от развитие на Алцхаймер и предпазва сърцето. През 2005 г. е направено проучване, в което са участвали близо 11 000 възрастни жени. Изследването е показало, че дамите, които консумирали по една бира на ден, имат по-добри умствени показатели в сравнение с тези, които не пиели бира.

При умерена консумация пивото може да има ползотворен ефект върху състоянието на сърцето и много други аспекти от здравето и балансирания начин на живот. Намалява „лошия” и повишава „добрия” холестерол в кръвта. Проведените последващи изследвания също потвърждават тези факти.

5. Предпазва от остеопороза. Испански учени доказаха, че умерената консумация на бира укрепва костите. Те установили, че костите на дамите, които редовно пият бира, са по-здрави, поради което е по-малко вероятно те да страдат от остеопороза. За да стигнат до това заключение, експертите подложили на изследвания с ултразвук ръцете на 1700 жени.

6. Използва се в козметиката и в спа центровете. Съдържащата се в пивото бирена мая се влага в кремове за лице, защото прави кожата еластична. Косата става лъскава и мека, а ноктите не се чупят. През последните години бирената мая намери приложение и в СПА процедурите. По света вече има открити няколко бирени спа центрове. Най-популярната услуга, която предлагат, е вана с бира. Това удоволствие насища клетките с кислород и регулира процеса на изпотяване. Подобрява кръвообращението, има положителен ефект върху нервната система и помага за намаляване на теглото.

7. Бира на ден намалява отрицателните ефекти от остаряването при жените. Проучване, проведено Англия показва, че жени пиещи по една бира на ден, имат забавяне на увреждането на когнитивните способности в сравнение с жени, които са се въздържали от всякакъв вид алкохол

8. Може да те спаси от „Деня с лоша прическа“. Експертът по красота Шални Вахера казва, че ако момичетата искат да се справят с къдравата коса и да ѝ придадат нужния обем, по-добре да започнат да ѝ слагат разгазирана бира. Дори знаменитости като Катрин Зита Джоунс използва бира, за да разкрасят косата си.

9. Лично преживяване. Бирата може да бъде идеална част от деня не само за мъжете. В динамичното ни ежедневие, чаша пиво в края на работния ден може да е едно приятно преживяване за разнообразни поводи. Жените вече не признават наложените стереотипи и открито предпочитат да пият бира както на срещи с приятели, така и на официални вечери и събития.

10. Перфектна хармония с храната. Пивото е най-подходящото питие за почти всички ястия, тъй като изостря сетивата за още по-интензивно възприемане на вкусовите качества. Може да се консумира както с различни типове храна, така и да участва като съставка при приготвянето на дадена рецепта. По-леките ястия се допълват най-добре с леки бири, докато по-тежките храни с повече подправки изискват вкуса на по-силно и плътно пиво.

Ако вече сте се убедили в полезните свойства на пивото, можете да се насладите на различните видове пенливи напитки. В света съществуват над 400 вида бира. Освен традиционните тъмно и светло пиво, бихте могли да опитате и различни видове ейл, нефилтрирана бира, пилзнер, а през лятото да се насладите и на бирените миксове с плодов вкус.

Наздраве!  

Още интересно и полезно за бирата:
От бира ли се получава наистина бирено коремче?
Бирената революция
Лек и стрес срещу стареене? Бира!
Шампанско и бира за здраве и добра памет
Пикантен шаран с бира

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти