Защо ми е приятно да прекарвам свободното си време с детето: гледната точка на един татко

Защо ми е приятно да прекарвам свободното си време с детето: гледната точка на един татко
Снимка: Thinkstock

Живеем в ерата на равнопоставеността на половете.

Всеки знае какво означава този израз и често го употребява, както и го чува от други. Въпреки това, битието ни е все още пълно със стериотипи за това какво трябва да прави един мъж и какво "не е за него". Това е изцяло валидно за мястото на бащата до детето му. Например, в ежедневието за доста хора все още е странно един татко често да идва на детската площадка. Сякаш това е женска зона и мъжете там направо нямат работа.

Отскоро съм татко и се сблъсквам с този казус много често. Всеки ден след работа, както и през почивните дни, имам ли възможност, задължително излизаме с жена ми и детето, за да може малкият да играе. Почти винаги срещам лека одобрителна усмивка, изразявайки "Ей, виж го този е излязъл с детето", сякаш правя нещо геройско, странно...направо чудно.

Ето и конкретни примери за това:

- Скоро беше ден на детето. Излизаме съботата преди това в кварталната градинка и една майка намина да ни поздрави, обяснявайки как на първи юни с познати с децата се организират да ходят на излет. Ние харесахме идеята и питахме за час на тръгване. Жената се обърна към мен и каза "Не искам да те обидя, но планираме да се съберем по женски" и погледна към жена ми, за да потвърди, че тя е поканена, но аз НЕ! За мен това означава, че за цяла група жени е естествено денят на детето да е ден, прекаран с мама....само!

- На същата квартална градинка излизаме редовно трима мъже с жените и децата си и явно другите жени странят от нашите, дори и през деня, когато не сме на работа. Едните в единия ъгъл, другите в другия. Получава се ясно деление на "естествената" групичка много майки с хлапета....и тия странните, които си "влачат/водят мъжете навсякъде с тях" (последните не са мои думи, а чути).

- Скоро по време на разходка с малкия една непозната майка дикертно ме попита "Ти защо разхождаш детето? Жена ти за какво е?" и моят първосигнален отговор беше "Защото ми е приятно". А честно да ви кажа, почувствах се неприятно от въпроса й. Да, тази жена се осмели да ме попита, но всъщност постоянно срещам същите учудени погледи.

Не искам при никакъв случай да набеждавам жените за това стереотипно мислене, защото зад него стоят реално техните мъже. Например, скоро на друга детска площадка чух един мъж как кимна неохотно на жена си тръгвайки си и каза "Хайде, стига ти е вече. Отивам да почивам. Не ми е мястото тук"...

Целта на статията ми не е да съдя стереотипите, защото това е задънена улица. Искам с моите примери тук долу да покажа на бащи като онзи от преди малко колко приятно е да прекарваш повече време с детето си, дори когато си изморен след работа.

Приятно ми е да съм с детето, защото:

Излизаме на места с чист въздух и открити пространства - добре е за здравето, движа се повече, отпочивам си със смях и игри

Мога да виждам жена ми с най-щастливия поглед, бидейки с детето ни - няма нищо по-прекрасно за една жена да е с детето си и погледът в очите й е неописуема наслада и щастие. Всичко това ме зарежда много позитивно, особено за следващия работен ден. Гледането на филм у дома след работа ще ме отпусне и разтовари, да, но разходка със семейството ми ме ободрява.

Имам повод по-често да организираме семейни разходки, почивки, излети, барбекюта, срещи с приятели.

Мога лесно да отказвам досадни срещи - "Не мога, трябва да изведа/пазя детето" е железен довод! Никой няма да противоречи или оспори това твое толкова сладко задължение ;)

Мога да се возя на картинг и да управлявам коли с дистанционно, когато си поискам и колкото поискам - всички любими детски занимания от вашето детство, за които още мечтаете, но ще ви гледат странно, ако ги правите сам, вече не са проблем - отново можете да ги правите на воля и с удоволствие, дори и двойно, защото вече едно дребосъче ви се възхищава колко сте готин, умен и бърз :)

Мога да практикувам спорта, който винаги съм искал като малък, но незнайно защо все е излизало друго и не съм успял - аз например винаги съм мечтал да се уча на конна езда и да играя миниголф - ще запиша и двете с детето. И ще си прекарваме страхотно!

Вече винаги си имам другар за любимото хоби - при мен е риболовът :) Обожавам риболова, а в днешно време приятелите ми са все заети - с работа, семейство, задължения или просто ги мързи. Сега вече не е нужно да правя дълги планове. Просто отивам с детето и каня познати за компания.

Ако се сещате за още причини, добавете ги в коментарите :) Със сигурност има много повече. Това ми хрумна от раз. И като ги препрочитам сега, отново се убеждавам колко е истинска мисълта "Всеки може да стане баща, но само истинският мъж разбира наистина какво е да си татко" - за мен това не са само отговорности и грижи, а удоволствието да прекарвам свободното си време с детето ни и да допринасям за щастливото му детство.

Автор: Владислав Симеонов
ПР към Фондация „Български център за дендър изследвания”, част от Национална кампания „Да бъдеш баща“

Припомнете си още:

Денят на бащата: (за)що (ни) е то?

Да отгледаме момченце, което уважава жените

За какво са бащите

За да отгледаш дете, е нужно цяло село...и баща му

Баща – една дума, много емоции

Не отлагай да станеш баща!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти