Защо калцият е важен елемент за децата?

Защо калцият е важен елемент за децата?
Снимка: Nestle

Доц. д-р Веселка Лалева Дулева

Калцият е петият най-разпространен елемент в човешкото тяло, като около 99% от общото съдържание на калций в тялото се намира в костите и зъбите.

Калцият допринася за растежа на костите по време на детството и юношеството и е от съществено значение, за да придобият адекватна костната плътност. Той е важен структурен компонент на костната тъкан и участва в образуването на нова костна тъкан.

През детството и юношеството оптималният прием на калций е особено важен за осигуряване на нормален растеж, защото в тези периоди, за които е характерен бърз и активен растеж на скелета и тялото, се изгражда около 95% от костната маса.

Адекватен прием на калций по време на детството и юношеството
Адекватният прием на калций по време на детството и юношеството е необходим за осигуряване постигането на максимална пикова костна маса в млада възраст, което е важен фактор за определяне и поддържане на костната минерализация и през по-късни етапи от живота и профилактика на остеопорозата в зряла възраст. Неадекватният прием на калций може да допринесе за нарушено костно развитие в началото на живота. Наличните данни показват, че приема на калций при някои подгрупи деца и юноши в някои страни от ЕС, особено при момичетата е рисков и може да бъде недостатъчен.

Формиране и нарастване на костите
Растежът на скелета по време на достигане на крайната височина на зрелия индивид е процес, който започва още по време на бременността и продължава до втората декада от живота (16-18 г. при жените и 18-20 при мъжете). Това е продължителен процес на формиране и нарастване на костите, промяна в макроархитектурата на костите. След 20-та година той продължава до към 30-та година, но с бавни темпове.

Костната консолидация – процес на натрупване на костна тъкан след съзряването, постепенно намалява през годините. Пиковата костна маса – количеството костна тъкан (костната плътност) в края на скелетното съзряване се оформя най-активно през пубертета. Нивото на достигната пикова костна маса (ПКМ) е най-големият фактор, определящ риска от остеопороза през по-късните етапи от живота (например, при епидемиологични проучвания е установено, че 10% повишаване на ПКМ, намалява риска от фрактури на бедрото в по-късна възраст с 30%).

След пубертета до към 35 години продължава процес на консолидация – бавно натрупване на костна тъкан, процес който зависи не само от диетата, но и от физиологичното състояния (напр., по време на бременност може да се подобри костната плътност).

Как калцият се абсорбира в тялото?
Най-висока е абсорбацията на калций в ранна детска възраст – достига до 60%. В последствие абсобацията постепенно се понижава, но отново се увеличава преди пубертета. След пубертета постепенно спада до нивата при възрастни. По време на бременността усвояването на калций е два пъти по-високо, за да се осигурят потребностите от калций за изграждане на костната система на плода. Хранителните фактори също модулират усвояването на калция.

Витамините А, D и С подпомагат нормалното преминаване на калция през клетъчните мембрани. Умереното количество протеини също помага на абсорбирането му, но прекалено многото протеини го възпрепятстват.

Препоръчителните среднодневни нива на хранителен прием, определени на база научни изследвания, които са оценени като адекватни за всички индивиди и от двата пола от групата са:

*0-6 мес. - 210 мг

*6-12 мес. - 270 мг

*1-3 год. - 500 мг

*3-7 год. - 800 мг

*7-10 год. - 1000 мг

*10 -19 год. - 1300 мг

*30 - 60 год. - 1000 мг

*60-75 + год. - 1200 мг

Бременност/кърмене до 18 год. - 1300 мг

Бременност/кърмене над 18 год. - 1000 мг

Примерно меню за осигуряване на достатъчно количество калций:

Закуска в калций (mg)

*Ниско маслено мляко – 1 чаша 302

*Пълнозърнеста закуска – 1 чаша 48

*Зърнена закуска

*Подкрепителна закуска

*Кексче – 1 бр. 96

Обяд

*Супа зеленчукова – 1 купа 34

*Задушени картофи – 150 г

*Сирене – 40 г 227

*Портокал – 1 бр. 52

Вечеря

*Риба – 100 г 181

*Задушен ориз – 1 купичка 33

*Кисело мляко с ягоди 1 чаша 219

Общо съдържание на калции - 1360 mg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти