Защо е важно децата да взимат решения сами

Защо е важно децата да взимат решения сами
Снимка: netinfo

Точица

- Иванчооо, прибирай сеее!
- Защо, мамо, да не би да съм гладен?
- Не - студено ти е!

Случвало ли ви се е да ви кажат, че не знаете какво искате? Случвало ли се е да са прави? При мен - да.
Случвало ми се е да се паникьосам, защото не мога да реша важни неща (като например къде да кандидатствам); да не смея да кажа "не", защото това е решение, което води до противопоставяне; и автоматично да замълча в някакви ситуации, когато е трябвало да говоря, защото някак си ми липсва старшинство.

Способността да вземаш решения може да е вродена, но закърнява, ако не се упражнява редовно. А като последователно убеждаваме детето, че е твърде малко да решава какво е добро за него, то свиква "мама да знае по-добре". Или татко. Или учителката. 

Възрастните знаят по-добре от теб кога си гладен (и те гонят с лъжицата, ако не си),дали ти е студено (и те гонят с шала, дебелото яке и пр.), дали да продължиш да ходиш на хор, въпреки че си се разочаровал (като се хванеш на хорото, ще играеш докрай), какво ще ти е полезно да учиш (ами каквото е залегнало в учебната програма, тук не родителите са виновни :)) и какво ли не още. 

А ми се струва, че способността да решаваш за себе си трябва да се упражнява всеки ден, всеки ден. Пет-шест годишното дете е напълно в състояние да реши какво да облече (като го осведомите за прогнозата), кога да яде (но може да кажете, че е бон тон да седне с вас на масата), какво дребно сладко нещо, не много вредно и скъпо, да вземете покрай другите покупки (ако правилото е само едно, ще го научите да степенува желанията си), както и да дава разнообразни предложения, които можете да приемете, ако са разумни, а ако не са - да му обясните защо.

Освен че тренира способността за вземане на решения, този подход, струва ми се, зачита достойнството на детето и го кара да чувства, че и то е някой, а не безгласна буква. Което от своя страна намалява нивото на проявите на "гражданско неподчинение" у дома :)

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти