Защо?

Защо?
Снимка: Thinkstock

Докато децата са малки, лесно се гледат. Но само да проговорят и любопитството им става втора природа. Няма лошо, така се опознава света и се развива интелектът им. Но детското "защо" става толкова често, че понякога не можем да отговорим адекватно. Предлагаме ви помощ при отговорите на една милионна част от въпросите.

Защо настръхваме?

Настръхваме, когато ни е студено или се страхуваме. В основата на всяко косъмче по тялото се съкращава мъничък мускул. Тази реакция е била много полезна в зората на еволюцията, когато хората са имали естествено "кожено палто". Настръхването е топлело тялото, като е запазвало изолиращ слой въздух между космите. Самото настръхване е изглеждало заплашително за враговете, така е и до днес в животинския свят. Еволюцията е освободила човека от космите и сега настръхването няма това значение. Но ако се притеснявате от това, просто се обличайте по-топло.

Защо пукат ставите?

Ставите са обвити в капсула, в която има "смазка", наречена синовиална течност. Тя съдържа разтворени газове и когато разтегнете ставата, течността се сгъстява, богатите на нитроген газове се освобождават от течността. Освобождаването на газовете през капсулата е това, което се чува като пукане. Освободената става става малко по-гъвкава, но само временно. Сигурно сте забелязали, че не може веднага ставата да изпука отново. Трябва  ѝ време отново газовете да се абсорбират обратно от течността. Това трае няколко минути. Не се препоръчва пукане на ставите, това все пак е травма за тях и понижава силата на стискане.

Защо имаме бодежи отстрани, когато тичаме и се смеем?

Когато се смеем продължително или дълго тичаме, поемаме много въздух. Белите дробове се пълнят и изтласкват диафрагмата надолу. В това време коремните мускули се съкращават и избутват диафрагмата нагоре. Повтарящото се притискане предизвиква мускулен спазъм, който се усеща като бодежи.

Защо лукът ни разплаква?

Когато режете лук, разкъсвате клетките му и така се освобождава ензими, които произвеждат газ, наречен пропанетиал сулфоксид. Щом стигне до очите, се получава реакция със сълзите за произвеждането на лека сулфидна киселина. Това причинява болка. Тогава мозъкът сигнализира на слъзните жлези да произвеждат повече течност, за да измият веществото. Химическата реакция на самия лук е негов защитен механизъм за отблъскване на вредителите.

Защо водата не успокоява езика след пикантна храна?

Повечето пикантни подправки в храната са мазни. От деца знаем, че вода и мазнина не се смесват. Затова, когато ни залюти на езика и пием вода, тя просто се плъзга по мазната подправка, без да ѝ въздейства. Затова, когато ви залюти, яжте хляб. Хлябът абсорбира лютото. Друга алтернатива е млякото. То съдържа казеин, който се свързва с подправките и ги "отнася".

Защо кръвта е червена, а вените сини?

Кръвта е яркочервена, когато напусне белите дробове, в които се е наситила с кислород. Тъмночервена е, когато се връща към тях за оксидиране. Вените изглеждат сини, защото светлината, която прониква в кожата, се абсорбира и се отразява в синия спектър.

Защо момчетата се обличат в синьо, а момичетата в розово?

В древни времена се е смятало, че детската люлка се пази от небесни духове. И тъй като синьото се свързва с небето и духовете, обличали момченцата в синьо. "По-маловажният" тогава женски пол се обличал предимно в черно. Едва през средновековието розовото се свързва с нежните момиченца и този цвят е отреден за тях.

Защо бебетата нямат лунички?

Бебетата могат да имат различни петна, но никога не се раждат с лунички. Те се получават по-късно, като прекомерна пигментация под действието на слънцето. Колкото детето е по-бяло и със светли очи, толкова по-лесно се появяват луничките.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти