Създадено за

Запознайте се с видовете бебешки проходилки

а
Снимка: iStock/Getty Images

Ако вашето бебе вече се опитва да ходи, вероятно е време да му вземете проходилка. Прочетете следващите редове, където ще откриете описание на различните видове бебешки проходилки и на начините, по които те се използват.

Седяща проходилка

а
Снимка: iStock/Getty Images

Това е най-популярният тип проходилка, използван в момента. Тя е предназначена за деца, които вече могат да седят стабилно сами. В средата ѝ има удобна текстилна седалка с изрязани отвори за крачетата, през които те да достигат пода. Така бебето получава стабилна опора при залитане, както и място за сядане, когато се умори и има нужда от почивка.

В предната част на тези проходилки често има разнообразни играчки, които да задържат вниманието на детето и да упражняват уменията му. Моделите са изключително разнообразни и можете да намерите както тематични (например с принцеси или автомобили), така и универсални. Проблемът при тези проходилки е, че някои бебета се чувстват удобно просто да седят в тях и не полагат усилия да проходят. Когато обаче разберат, че могат да се придвижват самостоятелно, проблемът отпада. Особеност при тях е също, че се налага вие да слагате детето в седалката и да го вадите от нея.

Проходилка за бутане

а
Снимка: iStock/Getty Images

Този тип проходилки приличат на количка, която детето бута пред себе си, като същевременно се опира на нея. Имат четири колела, удобна дръжка и устойчива триъгълна конструкция, която осигурява на детето нужната стабилност. Те са подходящи за деца, които могат да се изправят и да сядат сами, както и да стоят добре на крачетата си, но все още изпитват трудности при балансиране и пристъпване. В предната си част имат панел с разнообразни играчки, които целят да привлекат вниманието на детето и да превърнат проходилката в любима играчка. Детето не може да играе с тях, докато бута, но може да стигне до друга част на стаята и да поиграе там.

С такава проходилка бебето получава много по-голяма самостоятелност. То сяда на пода самó, когато се умори, и се изправя, когато реши да се движи. Може да припълзи до нея и да я използва винаги, когато пожелае. Учи се да разчита само на своите крачета, когато стъпва. Тук може да има проблем при по-бързите деца, които биха могли да я бутнат и да паднат с нея, ако я натиснат прекалено силно.

Проходилка 2 в 1

За да получите най-доброто от двата вида и да използвате една и съща проходилка максимално дълго време, можете да изберете вариант 2 в 1. Тези проходилки могат да се трансформират от модел със седалка в модел за бутане.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти