За първи път българка е номинирана за "Най-добър учител в света"

За първи път българка е номинирана за "Най-добър учител в света"
Снимка: Thinkstock

За първи път тази година ще бъде обявена номинация на българка за приза "Най-добър учител в света". Това ще се случи в 60 ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в столичния квартал Бенковски днес, 5 октомври - Международния ден на учителя, който ще се отбележи за първи път и у нас.

Global Teacher Prize ще бъде връчен на учител, който спечели из между номинирани от целия свят. Наградата е 1 млн. долара, но тя обикновено се дава за каузи и благотворителност.

Конкурсът е организиран за първи път в края на миналата година и победителката за 2015 г. е Нанси Атуел от Мейн от САЩ, която също е дарила наградата за стипендии на талантливи учениците и за училището.

Номинации и кандидатури се приемат до 10 октомври. Номинираната българка ще бъде директорът на 60-то ОУ Таня Борисова, номинирана от Елена Неделчева.

„Познавам Таня Борисова от 2010 г. Работихме заедно в 4 ОУ "Проф. Джон Атанасов", на което тя беше директор. За 4 години тя го изправи на крака от едно училище, което почти западаше. Това стана с много проекти, ремонти, направи рампа за деца с увреждания, работи се по проекти за социално слаби деца, деца в неравностойно положение, изгради прекрасен колектив, издигна престижа на училището.

Родителите си я обичат, децата си я обичат – явно просто човекът си работи с призвание и със сърце. След като ѝ свърши мандата там, тя отидете в 60-то училище, където е директор вече една година и прави същото. Това, което най-много ме впечатли освен ремонтирания салон и класни стаи е и това, че оборудва кабинети по Монтесори за деца с увреждания, има обособена зона за деца с трайно увреждания, закупила софтуер от Германия, който се управлява и се учи само с очи, превръща училището в привлекателно място за учениците и учителите си”, разказа Елена Неделчева.

Международният конкурсът е под надслов: Да върнем уважението и престижа на учителската професия. Самата Неделчева, която преподава още от 1988 година е категорична, че у нас българските учители не са уважавани на държавно ниво.

„Някак си самата институция учител вече се свързва само с пари и се борят хората само за пари. Няма го възрожденския дух. Дори сега с новия закон, който се приема се увеличава администрация, контролни органи, учебниците са неразбираеми, насажда се в децата чувството, че не могат, няма млади учители”, каза Елена Неделчева.

За това как е по света, тя даде пример с поведението на бившия британски премиер Тони Блеър, който по повод на приетите глобални цели за образованието до 2030 г. е направил обръщения и персонални е-мейли до 88 000 учители във Великобритания.

Какво е вашето мнение за учителите и училищата в България? Споделете ни го като коментар под статията или на електронната ни поща edna@netinfocompany.bg.

Прочетете още:

Учителят до мен

Детето не харесва учителката, как да помогна?

Защо на децата масово не им се ходи на училище?

Оставаме ли без учители в България до 10 години?

Колко струва първият учебен ден?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти