За повече сън нощем

За повече сън нощем
Снимка: netinfo

Понякога се налага да спим с бебето в една стая или в едно легло, а някои родители предпочитат да децата да спят при тях дълго след като са минали бебешката възраст. Колкото и да е хубаво обаче, има някои проблеми. Основният е, че децата се будят честно нощем и имат нужда от грижи.

Как тогава да улесним нощите си и да поспиваме повече?

Важно е да помните, че шумът (плач, недоволство и тн.) е проблем само за вас. Детето плаче, защото нещо го притеснява, а не за да ви пречи да спите.

Друг проблем е храненето нощем. Експертите са раздвоени по въпроса дали е добре да будите бебето, за да го нахраните или не трябва да нарушавате съня му. Вие като родител може да прецените най-добре какво върши работа за вас и да се пригодите към нуждите на детето си.

Сменете ролите - научете партньора си също да се грижи за бебето през нощта или се разделете на смени, но в никакъв случай не поемайте всички среднощни ставания сами. Безсънието и преумората ще ви направят раздразнителни и изтощени, и едва ли ще издържите дълго.

Опитайте се да кърмите детето в леглото си. Така ще бъдете по-спокойна и ще се изморявате по-малко. Само внимавайте да не заспите в това положение и да изпуснете бебока.

Покажете разликата на детето, когато го храните през деня и през нощта. По време на среднощните хранения не му говорете. Също така се постарайте лампата, която светвате, да е с приглушена светлина.

Правете точно обратното през деня - комуникирайте с малчугана, показвайте му картинки, смейте се, постарайте се стаята да е пълна със светлина. Така ще му покажете разликата между събуждането за хранене през нощта и това през деня. Детето ще знае, че не е време за игра, а за сън и няма да очаква от вас да го забавлявате.

Гушкайте децата си! Прегръдките са много важни, за да се чувстват малчуганите обичани и защитени. Не забравяйте и да им пеете. Може да е тихо тананикане, но това ще успокои дребосъка и ще му помогне да се унесе.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти