За майки: Как лесно да загубите приятелките си

За майки: Как лесно да загубите приятелките си
Снимка: Thinkstock

Вече сте майка и светът ви се върти в друга орбита. Памперси, плач, недоспиване, кърмене, зъбки...

Няма ги срещите с приятели, забавните вечери, споделянето на чаша кафе. И най-лошото - вчерашните добри приятели дори не се обаждат. В тях ли е вината или вие някъде грешите?

Добрите приятели са дар Божи, пазете си ги. Ако сте от жените, които след като родят, смятат, че са центърът на вселената - да, трудно ще задържите приятелите си. Защото:

Вие сте се превърнали в един досаден събеседник, който върти едни и същи теми – какво и кога яде бебето, какво сте прочели по сайтовете, как се усмихнало бебето, колко е умно и всичко разбира, колко памперса сте сменили, какво има в тях, каква марка са...

И, разбира се, сте най-големият спец по отглеждане на деца и това трябва да се изтъкне. А когато приятелката ви иска да сподели нещо лично, веднага я прекъсвате с поредната гениална проява на отрочето си, или в най-добрия случай - слушате разсеяно. Вашият възторг е разбираем, но досаден за другите родители, защото те вече са минали по този път и нищо ново не им казвате.

Още по-голяма досада е за тези, които нямат деца - това просто не ги вълнува.

А вашият ентусиазъм буди единствено недоумение в тях. Те си търсят старата приятелка, а не майката –героиня, родила единственото дете на света. И ако не се осъзнаете и системно прекалявате, просто ще престанат да ви търсят.

Често губите старите си приятели и защото не ги търсите. Израснали сте заедно, преминали сте лудите-млади години, но вече нямате време за тях. Не ви се занимава с техните проблеми, та нали вие си имате вашите. Интересите са коренно различни, ако нямат деца, не се вълнуват от вашите трепети. За какво да си говорите?

Всъщност точно поддържането на такова приятелство е най-освежаващо за една майка, за да излезе от кръга на ежедневието, да се поразведри. Не изпускайте тези мигове, те ви напомнят, че освен майка сте и човек с личен живот.

Най-сигурният начин да развалите компанията с приятели е когато непрестанно мъкнете детето със себе си, дори когато има на кого да го оставите. Но как да не се покаже най-красивото и най-умното дете на Земята и в цялата Вселена?

Нищо, че съвършеното същество мрънка, нервничи, прави бели, постоянно тичате подир него и не може да си кажете една нормална приказка на спокойствие.

Не злоупотребявайте с добрината на приятелите си, тяхното търпение също си има граници. Те искат да разтоварят в приятна обстановка, а не с бебешки рев и изнервена майка. Дори да твърдят обратното, то е просто от възпитание. Ако истински уважавате приятелите си, от време на време излизайте без деца.

Неприятен събеседник може да се окаже и майката на вече порасналите деца, която непрестанно изтъква техните качества. Положителните, разбира се, те други нямат.

Ако постоянно занимавате аудиторията с гениалните си деца, с всеки успех от професионалното им и лично развитие, ставате не само досаден събеседник. Може и да нараните дълбоко душите на другите родители, чиито деца са нямали възможностите и късмета като на вашите.

Съобразявайте се с чувствата на приятелите си, ако искате да ги запазите. Защото животът не е само децата, те ще поемат своя път.

Верните приятели ще останат.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти