Вместо чинове – велосипед

Вместо чинове – велосипед
Снимка: ThinkStock

Велина Томова

Сегашният начин на провеждане на часовете в клас далеч не е най-продуктивният. Доказват го международните тестове за знания на учениците, показват го и самите ученици, които изпитват затруднения при адаптирането към „истинския живот“.

Като добавим и липсата на достатъчно физическа активност, за сметка на усвояването на уж много полезни знания, които после нямат никакво приложение, ситуацията с ученето става наистина плачевна.

За щастие, има загрижени за бъдещето хора, които се опитват по различни начини да подобрят ситуацията в училищата.

И ако мислите, че дотук описвахме българската ситуация, всъщност не сте прави.

Такова е мнението за образованието в САЩ на хората, създали една наистина интересна инициатива, наречена „Read and ride” (Карай и чети).

Програмата предвижда инсталирането на велоергометри в класните стаи, които децата да ползват в часовете, които предвиждат самостоятелно четене или слушане на урок.

Така, обясняват инициаторите на програмата, децата се съсредоточават по-лесно, изразходват излишната енергия и внимават повече.

Извършването на някакво движение по време на мисловна работа – дъвкане на дъвка, потропване с крака, обикаляне в кръг, категорично спомагат за концентрацията и повишават творческия потенциал.

Именно това искат да пресъздадат и авторите на програмата.

„Обвиняваме децата, че са хиперактивни, а не им даваме възможност да изразходват енергията си.

Караме ги да стоят неподвижно в продължение на 6-8 часа, което е много дори за възрастен човек, да не говорим за подрастващи“, споделят учители, приложили програмата в своите класове.

Вярваме, че и в България подобни програми са възможни, особено като се има предвид, че велоергометрите са дарение, а не са разход, направен от училището.

Иска се само воля и желание.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти