Вкъщи има тийнейджър: времето на трудните въпроси и отговори

Вкъщи има тийнейджър: времето на трудните въпроси и отговори
Снимка: Thinkstock

Често очакваме с тревога този така провокативен период от развитието на нашето дете.

Психолозите и социалните работници ни предупреждават, че това е етап на възрастова криза, която се характеризира с психологически и физиологични особености. 

Понякога, в ролята си на родители, забравяме, че самите ние сме били същите непокорни, самоуверени и дори непослушни деца.

Ако успеем да се върнем през времето и да си припомним как сме се чувствали тогава, това ще ни помогне по-добре да разберем детето си.

Естествено невинаги този възрастов етап, през който то преминава е толкова драматичен. Понякога той преминава без агресивни прояви, смяна на настроенията и конфликти в семейството.

Практиката показва, че причините за проблеми с детето в този възраст често се дължат и на трудности във взаимоотношенията между майката и бащата. Всеки подрастващ има нужда от родители, чиято връзка е основана на взаимно уважение, разбирателство и любов. 

Така че основната ни задача като родителите е да развиваме отношения на доверие помежду си и с нашите деца. Там, където се поддържа добра комуникация, където родителите и децата говорят за проблемите си, трудностите са по-малко.

Най-важно е да запазим близостта си с детето, това е времето, в което то се връща назад, преживява наново всички конфликти, на които е било свидетел или е било изложено в живота си, особено тези с родителите.

В този период все повече се ориентираме към провеждане на преговори с децата. Същевременно трябва да знаем, къде ходи детето, какво прави и да поставяме ясни правила и граници.

Детето поетапно се подготвя да стане самостоятелен възрастен човек и да се отдели от нас. 

Най- често то си задава въпроси от типа: Кой съм аз и накъде отивам? Къди ми е мястото? В какво да вярвам?

В началото на развитието си децата се идентифицират с родителите, с братята и сестрите си. През тази деликатна възраст те започват да имитират възрастни, на които се възхищават. Задават трудни въпроси, свързани с определяне на това „кое е добро и кое е лошо“. Това е времето, в което те споделят повече със своите връстници и все по-малко със своите родители.

Повечето деца се чувстват дискомфортно със себе си в това време на промени във физиката (мутация на гласа, пъпки от акне, окосмяване, месечен цикъл,растеж и др). Те може и да не харесват начина, по който изглеждат. Това ги кара да се чувстват несигурни, объркани. Детето се люшка между чувството, че все още е дете и между превръщането му във възрастен, а през това време целият му организъм се пренастройва.

Често родители споделят, че не могат да познаят детето си. От позитивно и спокойно дете то се е превърнало в непокорен и нахакан младеж или затворена и потайна девойка. Приятелството с връстници, които се намират в същата ситуация, може да укрепи самочувствието им. И независимо, че детето все повече започва да се чувства свободно, все още от първостепенно значение е подкрепата и защитата от страна на родителите.

Ако виждате, че детето е угрижено и не иска да разговаря с вас, необходимо е да се въоръжите с търпение и да се отнесете с разбиране. Периодът е достатъчно сложен за него и му носи стрес. Важно е децата да занаят, че могат да разчитат на вас. 

Ако сте забелязали по-различно поведение, като прибиране късно, неподходяща компания, употреба на алкохол, цигари, е важно да помогнете на детето в избора на по-добра алтернативна. Друг начин, по който може да се помогне, е като се обвърже поведението на детето с желани и нежелани от него последици.

Често родители се опитват да бъдат „приятели на децата си“, а родителят е преди всичко е родител, а не приятел за детето. То трябва да развива приятелство с връстниците си. Ако това не се случва, детето трудно развива самостоятелност и автономия.

Младият човек има нужда от много любов и придружаване по пътя на превръщането му в самостоятелен възрастен. Много важно е да се постигне баланс между това да се дава прекалена свобода или да се упражнява свръхконтрол.

Думите притежават невероятна сила! Насърчавайте детето си да говори и да задава въпроси. То се нуждае от възможности, за да научи още нови неща за себе си и за света. Така по-лесно ще „порасне“.

И не забравяйте да му повтаряте, че го обичате!

Екипът на Асоциация Родители

Прочетете още по темата:

Бремето на самотната майка

Подкрепяй мъжа си, за да бъде добър баща

И татковците имат права

Не отлагай да станеш баща!

Благодаря ти, татко!

"Бременният" татко

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти