Тийнейджърите и любовта във времената на Facebook

Тийнейджърите и любовта във времената на Facebook
Снимка: Thinkstock

Ако някога свалките между тийнейджърите се случваха лесно и просто (изпращаш някоя приятелка да каже на момчето, което харесваш, че го харесваш), то социалните мрежи далеч усложниха нещата във времената, в които живеем.

Днес децата ни общуват през Facebook, Viber, Twitter и са толкова привързани към своите дигитални устройства, че това неизменно влияе върху начина, по който им се случва първата любов и трепетите покрай нея.

Нашите приятели от Уча.се имат наблюдения по темата, които решиха да споделят с нас.

Оказва се, че тийнейджърите не само прекарват поне два часа на ден в интернет, но и са напълно отворени към идеята да излязат на среща с някого, когото познават само от виртуалното пространство.

Образователен сайт №1 на България съветва младите винаги да имат едно наум при подобни срещи, защото не са малко случаите, при които Facebook профила на обекта на желанията се оказва фалшив и на срещата се появява съвсем друг човек, не е за подценяване още и опасността от злонамерени и опасни хора.

Близо 59% от тийнейджърите, които са били във връзка или в момента са в такава, признават, че социалните мрежи им помагат да се чувстват по-свързани с партньорите си. Близо 47% приемат тази онлайн възможност като допълнителен начин да изразят своите привързаност и чувства.

Разбира се, подобен начин на изразяване създава предпоставка за различен тип конфликтни ситуации – обсесивни състояния, ревност, коментари и вмешателство в отношенията на трета страна (приятели, родители). Познато, нали?

Всъщност 85% от тийнеджърите са толкова свикнали да бъдат онлайн, че очакват някакъв дигитален контакт от своите партньори поне веднъж на ден, като 11% държат това да се случва на всеки час. Уча.се обяснява тези данни с неувереността у младежите, която е типична за тяхната възраст.

Никак не е смело да се твърди, че социалните мрежи навлязоха рязко в личния живот на тийнейджърите и промениха възприятията за него. Един от десет ученика признава, че е влизал тайно в профила на своя партньор или му е ровил в телефона.

Границите на това какво остава в графата „Лично“ дотолкова се размиват, че ситуации, при които двойка тийнейджъри имат пълен достъп до акаунтите, имейлите и телефоните си, стават почти постоянна практика.

Ако според едно популярно твърдение „Любовта е свобода, за младите като че ли тя е по-скоро пълно допускане на единия в живота на другия и контрол посредством възможностите на мобилните устройства и интернет.

А дали този подход на днешните тийнейджъри към романтичните отношения ще се промени с израстването им в зрели хора, само бъдещето ще покаже.

Източник на статистическите данни: Уча.се и Pew Research Center

Още по темата: 

Насоки за успешно онлайн поведение

Тийнейджърите и поверителността във Фейсбук

Митове за тийнейджърите, технологиите и интернет

Снимките във фейсбук - първо мисли, после споделяй

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти