Секс и дядо Коледа (или какво става в главата на детето ми, за бога!)

дете
Снимка: iStock

Велина Томова

„А пък твоят син каза думата със с“ - долита до мен звънък детски глас. „Коя дума?“, правя се аз на разсеяна.

„Секс“, казва моя синковец с блеснал, предизвикващ ме поглед.

Обещала съм си да не се втрещявам при никакви такива провокации, да го карам куул и да дишам дълбоко, без значение, че в главата ми току що избухна атомна бомба.

Какъв секс, ти още вярваш в Дядо Коледа, бе моето момче, мисля си аз. И кой идиот (идиот е лоша дума, на него сме му я забранили, но нали е на ум, мога да си кажа всичко) е казал думата със „с“ пред някой под 10 години?

деца
Снимка: iStock

Почвам трескаво да премислям вариантите, за да се опитам да предположа пораженията, нанесени вече от непознат злосторник върху мозъчето на моето дете.

Нищо не измислям, естествено, секундите летят и трябва да реагирам подобаващо, както се очаква от готина майка. А и две деца ме гледа, не е само моето, трябва да съм на ниво.

„И какво е?“, питам аз с уж нормална интонация, пък в слепоочията ми – артилерийски огън.

Той отговаря, гордо и ясно, както казваше стихчето за първия учебен ден: „Когато майката и таткото се прегръща силно, за да излезе бебето по-бързо“.

Почти съм припаднала, но успявам да задам следващия въпрос „А как стават бебетата?“ (това сме го обяснявали вкъщи, пробвам дали няма нова информация).

Той, още по-гордо: „Бебетата стават от обичта на майката и таткото“.

Ох, отдъхнах си, все още нашата версия преобладава. На езика ми беше да му кажа „А знаеш ли, като се правиш на толкова важен, че дядо Коледа не съществува?“, но реших, че разговорът ще поеме в изненадваща посока и се отказах.

деца
Снимка: iStock

Забих поглед в телефона, уж си чета. А пред очите ми се разиграва предполагаемата сценка, при която Мая, която иначе свири на цигулка и седи на един чин с моя син, е чула история за бебето, което излиза по-лесно със секс.

Явно в някоя весела семейна компания, някой хитър татко или остроумна майка не са видели стосантиметровата Мая и са дали находчив съвет на чакащата бебе семейна двойка, дошла им на гости.

Вижте, чичовци, лели и отворени родители, ок съм децата ни да не растат под похлупак и да знаят отрано за секса, месечния цикъл и думите с ч, п и е.

деца
Снимка: iStock

Само че дайте да се разберем за някакъв график, някаква последователност и ред на всичко това.

По Коледа, когато исках да се обявим против Дядото и лъжата с джуджетата, ме обявиха всички за ужасна майка, която отнемала чудесата от живота на сина си.

В същото време някой е решил, че е супер готино да се говори за секс пред същите тия деца, на които не искахме да им отнемаме магията, при това без да си даде сметка какви дивотии изрича.

Подхвърлянията на тема „секс“ не ги ограмотява, а им пълни главите с неясни формулировки, грешни представи и срамни заблуди.

Обяснява се полека и внимателно, според възрастта и винаги подплатено с много любов.

деца
Снимка: iStock

За секса се говори с нежност и внимание, когато около нас има деца. Също както мечтателно им описваме работилницата на дядо Коледа и джуджетата и ги подпитваме „ти какво си пожела“.

Иначе накрая ще си поискат от дядо Коледа да им донесе презервативи...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти