Само за майки: Как да си откраднете сън

Само за майки: Как да си откраднете сън
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Неспането и майчинството вървят ръка за ръка. Както бебе и пелени. Или бебе и колики. Или бебе и никнещи зъби...

Изобщо в първата година от раждането на бебето ритъмът на цялата къща се променя, което няма как да не е така – появил се е нов човек и той има нужда от цялото внимание на света.

И най-вече на майка си.

Преди време ви показахме забавната страна на майчиното безсъние, но сега ще подходим съвсем сериозно, защото липсата на сън се отразява на здравето, на вниманието, на възприемането на света, изобщо- на целия ви живот.

Ето какво да направите в първите месеци, докато режима на бебето се регулира:

Превърнете почивката в приоритет

Няма домакинска работа, пране или гладене, което да е по-важно от вашата почивка. Старите хора казват „Когато бебето спи, ще спиш и ти“ и са напълно прави.

Особеното при бебетата е, че не знаете колко време ще спят и не може да разчитате, че ще спят толкова дълго, че да имате време да свършите домакинската работа и да си починете преди да се е събудило отново и да иска да суче, да се гушка или просто да си поплаче на воля.

Ако не можете да спите, поне си полегнете. Скорошното раждане и кърменето са две от най-енергоемките събития в живота на една жена.

Имате нужда от почивка, плодове и вода. Дори да не спите, използвайте всеки удобен момент да полежите.

Среднощното ставане

То е неизбежно. През първите месеци ще храните детето си често, обикновено на 3 часа, като повечето бебета нямат против да ядат и през нощта. Едновременно с това ще се налага да сменяте и пелени. Можете да улесните нощните занимания като подредите всичко да ви е под ръка.

По възможност не включвайте осветлението. Колкото по-малко стоите на светлина, толкова по-лесно ще заспите после.

За смяната на пелените ви е достатъчна и светлината, която идва от уличните лампи. 

Разбира се, ако давате на детето си мляко от шише, трябва да сте по-внимателни с количеството мляко и вода, както и с температурата на водата, така че не рискувайте излишно.

Не си гледайте часовника

Колкото повече гледате часа, толкова повече ще ви се набива в очите, че ви остава само два часа сън или един час до следващото кърмене и това ще ви изнерви допълнително. Лягайте и спете всеки път с нагласата, че ще спите дълго и сладко.

Ако не можете да заспите изобщо, не се тормозете излишно

Не всеки може да заспива по команда заедно с детето си. Ако сте от тези майки, не се мъчете излишно, защото това ще ви изнерви допълнително.

Кажете си „няма да спя, ще си почивам“ и се разположете удобно в леглото със затворени очи. Понякога само 10 минути са достатъчни на тялото и ума, за да рестартират.

Хиперчувствителност към звуци

Повечето майки го развиват – събуждат се от най-малкия шум, а често и от несъществуващи звуци, защото все им се струва, че бебето е будно и му се случва нещо.

Това е напълно обяснимо, природата е направила така, че майката да се грижи за бебето си по най-добрия начин. Понякога лека музика може да заглуши обичайните домашни шумове. А и ще ви помогне да се отпуснете и да направите нещо за душата си.

Ритуал за заспиване

Той е важен както за добрия сън на вашето бебе, така и за вашия собствен сън. Сложете мъничето да спи, вземете си топъл душ на ваш ред, след неговата баня, облечете си удобна пижама и се настанете в леглото с книга.

Сънят няма как да не дойде бързо, а и ще сте успокоени от спинкащото до вас бебенце.

Ако в главата ви прехвърчат задачите за следващия ден, напишете ги на един лист. Така съзнанието ви ще се успокои, че няма да забрави нищо и ще се настрои за почивка.

Спокойствие и тишина

На вас, както и на бебето ви, ви трябва спокойствие и тишина, за да се случат първите месеци на бебето ви по най-добрия начин.

Не се опитвайте да сте майка-героиня, с идеална къща и сготвено ядене за цялата фамилия. Една жена не може да свърши всичко в една къща, грижейки за новородено. Всякакви разкази за такива успехи са или преувеличени или са за сметка на здравето на майката.

А такива геройства не са нужни.

Помолете за помощ бащите, баби, лели и сестри и се грижете за себе си със същото внимание, с което се грижите за бебето си.

Само след 6 месеца всичко ще бъде много по-добре, гарантираме ви.

Ръководство за недоспали родители

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти