Сайтовете за запознанства

Сайтовете за запознанства
Снимка: Thinkstock

Сайтовете за запознанства са една широко дискутирана тема и то не от вчера. За някои това може да е отживелица, но нима нуждата от свързване с другия и търсене на близост с друго човешко същество е отживелица?

Вероятно някой би възкликнал, че не може да има “виртуална близост“, но нима, когато чатим, не изпитваме емоции, не се вълнуваме, не тръпнем в очакване, не се разочароваме? В този смисъл можем да разглеждаме сайтовете за запознанства като още един канал, за да общуваме, да се свързваме един с друг, да експериментираме.

Да, да експериментираме! Особено младежите, които седейки спокойно и на сигурно в своята стая, могат да бъдат дръзки или скромни, смели или агресивни, или каквито те решат, използвайки виртуалната реалност в споделеното пространство на интернет.

Тук идва основният въпрос - Какво да правим ние, възрастните, когато открием, че детето ни си прави фалшиви профили, че общува с непознати, че флиртува или пък е твърде рязко и въобще прави всякакви такива нормални неща? Всеки родител желае най-доброто за детето си и затова се притеснява за него, но все пак е добре да си напомняме по-често, че е важно да мислим за последствията, които нашите тревоги оказват върху детето, да се питаме дали то ги разбира? Ето няколко неща, които можем да направим, за да се тревожим по-малко:

• "Риск" не означава "вреда". Напълно възможно е детето ви да съумее да се справи с потенциални опасности по много успешен начин и така да натрупа ценен опит за следващите предизвикателства.

• Нека говорим с децата си, за да ги изслушаме и да се опитаме да ги разберем, а не, за да им дадем съвет.

• Можем да подкрепим децата си да бъдат по-критични в интернет. Там не всеки е такъв, за какъвто се представя (предполагам това всички знаем и от личен опит).

• Можем да подкрепим децата си да следят за чувствата на другите, когато общуват.

• Можем да покажем на децата си, че сме отворени към тях и се радваме, когато споделят с нас. Това би повишило увереността им и нека си напомняме, че до голяма степен те заимстват нашето отношение към грешките и го превръщат в свое.

• Можем също да разговаряме с детето си, за да му помогнем да повиши осъзнатостта си към "подводните камъни" в общуването (не) само в мрежата. Например, да наблюдава дали човекът, с когото чати, не е прекалено напрегнат или нетърпелив, когато настоява да получи някаква лична информация; или да проявява особено внимание, когато някой иска да се преведат пари в интернет; или ако някой често прави уговорки, но все “изниква нещо“ и те се провалят.

Добре е все пак да отчитаме, че както всяко нещо, сайтовете за запознанства крият рискове, но носят и много ползи. Те позволяват на младежите да опитват различни модели на поведение спрямо останалите и да общуват с много хора едновременно във физически безопасна среда.

И все пак, ако нещо се обърка, не забравяйте, че Българската линия за онлайн безопасност e на разположение за помощ и подкрепа всеки работен ден от 10 до 16 ч. на тел. 124 123, Скайп: blobbg и имейл: helpline@online.bg

Екипът на Асоциация Родители

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти