С туларемия можем да се заразим и в мазето

С туларемия можем да се заразим и в мазето
Снимка: Thinkstock

Някак покрай ушите ни минаха тревогите на специалистите за рязкото увеличение на броя на заболелите от туларемия.

Малко познатата, звучаща екзотично болест, която свързваме предимно с определени селскостопански райони и с лов на диви животни.

Това обаче не е така, случаи на болестта вече има в почти всички райони на страната и никой не е застрахован, дори децата. Защото заразяването става също и при вдишване на заразен прах, при консумацията на недоварени животински продукти, заразена вода, при дране на животни, ухапване от гризачи.

А се знае, че през лятото децата посещават села и вили, където играят на воля и се радват на животните. И често биват ухапвани, одрасквани от тях, понякога дори се стимулират да пият непреварено „чисто натурално” мляко и да консумират недоузряло сирене. А ако бурканите от мазето на баба са замърсени от екскременти от плъхове и мишки, тогава заразяването става много лесно при лоша хигиена.

Защо туларемията е толкова опасна?

За животните туларемията е смъртоносна, заразените умират. Те предават болестта на хората, но заразяване на човек от човек не се наблюдава. Основен източник на заразата за хората са различни видове гризачи (над 100 вида), полска мишка, воден плъх, зайци, лалугери, както и овце, крави, свине.

Хората се заразяват от недобре термично обработени животински продукти, при обработка на кожите, одраскване, замърсена храна с изпражнения на гризачи, вдишване на заразен прах. Трябва да се знае, че кърлежите, комарите и въшките също могат да пренасят заразата, ако преди това са ухапали болни членестоноги. Половината от заразените са ловци, които са намирали мъртви животни и са им одрали кожите, а в някои случаи и са консумирали месо от животните.

Как протича болестта?

3-7 дни след заразяването болестта започва като грип - внезапно с втрисане, висока температура, главоболие, мускулни болки, кашлица, силна отпадналост.

Туларемията протича със следните форми: Язвено-жлезна, при която на мястото на ухапване или одраскване се развива подутина, мехур или язва. Околните лимфни възли се уголемяват и нагнояват. При очно-жлезната форма се наблюдава конюнктивит, оток на клепачите, увеличени лимфни възли по главата и шията.

Белодробната форма се открива предимно с рентгенова снимка, а при абдоминалната се наблюдава диария и коремни болки. При най-тежките форми и при късно поставена диагноза се стига до септично състояние, вече има няколко смъртни случая. Диагнозата се поставя чрез лабораторни тестове, лечението е продължително с антибиотици и в повечето случаи е успешно.

След преболедуване остава траен имунитет.

Как да се предпазим?

На селскостопанските работници са дадени указания за профилактика. Всички останали трябва да сме внимателни при контактите си с животни и да спазваме стриктна хигиена. Бурканите и шишетата от мазетата трябва да се измиват старателно с топла вода и сапун, а картофите, орехите и другите храни, съхранявани в мазетата, трябва да са покрити плътно, за да не се облазват от мишки и плъхове.

Ако след одраскване или ухапване от гризач се появи силно зачервяване, язва и загнояване на мястото, особено, ако и лимфните възли се увеличат, потърсете лекар. Медицинска помощ трябва да се търси и при всички случаи на грипоподобни заболявания в области, където се знае, че има заразени с туларемия животни.

Прочетете още статии от педиатъра д-р Андреева в Edna.bg:

Какво (не) знаем за имунитета?

Дифтерията се завръща

Опасни съвети за водата през лятото

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти