С деца на море – план за оцеляване

С деца на море – план за оцеляване
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Идеята за почивка е тишина, спокойствие и коктейли на плажа. И е напълно приложима и за семейни двойки с деца, най-вече когато децата са на 19 и са отишли сами на друго море.

Ако за вас тази перспектива е все още далечна, а децата ви могат да отидат сами само до коша с играчки, имаме няколко изпитани съвета за това как да улесните максимално ходенето на почивка с деца и да се върнете доволни и заредени, а не изтощени и изнервени.

Не се претоварвайте

Родителите имат навик да мъкнат всичко, което децата ползват у дома – от гърнето до ваничката за къпане.

Към това прибавяме надуваема лодка, два пояса, топка, резервна топка, кофички и лопатки около 100 бр, книжки, багерче, руса кукла (и тя иска да си играе в пясъка, мамо), храна, вода и памперси за три дни.

Разбира се, родителите искат да са подготвени за всякакви случаи. Но трезвата реалност показва, че чуждите играчки винаги са по-хубави, камиончето за пясък не е толкова интересно колкото пластмасовата чашка от кафето на мама и храната не се изяжда, защото всички искат сладолед.

За да не се чувствате като товарна камила, вземете само наистина най-необходимото.

Една кофичка и една лопатка на дете, две фигурки, вода, плодове и слънцезащитен крем.

Претрупването с вещи и забавления не само товари физически родителите, но и пречи на децата да измислят сами игрите си, развивайки въображението си.

Колкото до битовите аксесоари, децата ни са много приспособими, отколкото ние си мислим. И често „удобствата“, които им създаваме, им пречат да прескочат по-бързо в следващото ниво на развитие. Ако няма гърне, например, и ходенето до тоалетна остане единствената алтернатива, вероятността да се върнете с новопридобито знание от почивката е много голям.

Не ги преуморявайте

Опитвайте се да спазвате и по време на почивката същия режим на хранене и сън, какъвто имате вкъщи. Да, това ще означава ранно ставане, но ще означава и спокоен следобеден сън и заспиване навреме.

В противен случай, ако всичко се обърне на 180 градуса – и яденето, и съня, децата ще се изнервят и почивката на цялото семейство ще се провали.

В началото на деня обяснете на детето какво ще правите, за да знае то кое след кое следва и да се чувства комфортно, че има установен ред.

Следобедната почивка е абсолютно задължителна, между 2 и 4 нито децата, нито възрастните имат място на плажа.

Създавайте си спомени

Играйте заедно, показвайте на децата си как се прави замък, фигурки от пясък и как като копаеш достатъчно надълбоко в пясъка, може да започне да се събира вода.

Припомнете си собствените си любими детски плажни занимания и ги правете с децата си. Това ще сплоти семейството, вие ще спечелите точки за готин родител, а децата ви ще са истински щастливи.  

Вижте какво мислят самите деца за игрите:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти