Рок музиката лекува разсеяните

Рок музиката лекува разсеяните
Снимка: Thinkstock

Диагнозата хиперактивност с дефицит на вниманието се среща твърде често през последните години.

Още от ранна възраст потърпевшите деца са неспокойни, в постоянно движение, капризни, често агресивни, с лош сън, понякога с кожни проблеми (атопичен дерматит), които допълнително засилват напрежението.

Като пораснат стават „черните овце” в детския колектив. Все някоя беля ще направят, не ги свърта на едно място, не внимават в час, пречат на връстниците си.

Хубавото при тях е, че те обикновено са интелигентни, креативни, не избягват риска, смели са и обикновено успяват в живота, изправят се лесно дори след поредица от грешки.

Лошото е, че често хиперактивността се съчетава с дефицит на вниманието, трудно се концентрират или го правят за съвсем кратко време. Не са прави тези, които веднага им слагат епитети от рода на „зле възпитани”, „разглезени” и т.н.

Тези деца си имат причина да са такива. Установено е, че те имат проблем в предаването на нервните импулси в мозъка, затова природата им компенсира със свръхактивност, за да се стимулират тези връзки.

При изследване с ЕЕГ (електроенцефалограма) е установено, че в техните мозъци преобладават алфа вълните, които са индикатор за недостатъчна активност на главния мозък, а бета вълните, индикатор за повишено внимание са значително редуцирани. Затова напълно се отрича даването на успокояващи медикаменти, положението става още по-лошо.

Тези деца трябва да спортуват активно, да се движат при всеки удобен случай, за да стимулират мозъка си.

В последно време учени откриха нестандартно лекарство за лечение на свръхактивните, вечно неспокойни хора. При това приятно за тях. Става въпрос за рокмузиката. При направените изследвания е установено, че ритмичността, силата и интензивно повтарящият се такт на рокмузиката стимулира активността на мозъка. Тази музика изолира разсейващите фактори от околната среда и създава насочен отговор при децата с дефицит на внимание.

Експериментално е установено, че при слушането на тази музика се увеличават бета вълните, отговарящи за повишеното внимание и намаляват алфа вълните, водещи до ниска концентрация.

Освен това рокмузиката с нейния повтарящ се ритъм намалява скелетно-мускулното напрежение, което е характерно при свръхактивните хора. Така се намалява тяхната моторна активност.

Затова когато вашият "буен" тийнейджър сложи слушалките и заклати глава, не му се сърдете. Може би организмът му подсказва, че има нужда точно от това.

Прочети още:

Класическа музика в помощ на спортуващите

Ново откритие за здраво сърце и висок тонус

Как музиката влияе върху развитието на децата

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти