Първото ми дете е с увреждане, да имам ли второ?

Първото ми дете е с увреждане, да имам ли второ?
Снимка: Thinkstock

Броят на лицата с различна степен на увреждания в България надвишава 600 000 души, като 10% от тях са деца (според данни на Нациоаналния статистически институт).

Тази статистика се явява на фона на смущаващата демографска криза в страната - в периода 2005 - 2013 г. населението намалява с 6.14%, а делът на децата от общото население намалява с близо 7%.

Семейства, в които първото дете е с увреждане и имат второ дете, са с около 20% по-малко от семействата, в които първото дете е здраво. Когато в едно семейство има две деца, а едно от тях е с увреждане, здравото дете се явява важен индикатор за качеството на живота и развитието на детето с увреждания. В същото време родителите срещат различни трудности при намирането на балансиран подход при отглеждането на детето с увреждания и здравото дете/деца.

Тези важни въпроси се повдигат за първи път в България и инициативата идва от Фондация “Деца с проблеми в развитието”. В продължение на 10 месеца те ще развиват проекта си ДЕТЕ - Да сподЕлим с вашеТо семЕйство, който включва провеждане на проучване сред родители и създаване на платформа относно информирана взаимопомощ за подкрепа за раждане на второ дете и балансиран подход към децата, осигуряващ здравословна семейна среда.

Пилотна група родители ще бъдат обучени, за да станат посланици на проекта и да помагат на другите родители, които имат въпроси, колебания или просто нужда да споделят с някой друг, който ще прояви разбиране. Ще бъдат проведени и 3 кръгли маси (в София, Варна и Казанлък) с участието на родители, представители на институции и на неправителствени организации.

“Всъщност не детето с увреждания е в неравностойно положение в обществото, а цялото му семейство.”, твърди Боряна, която е майка на 2 деца, първото от които е с увреждания. Тя споделя и че “с второто дете не става по-леко, но става по-щастливо.”

Анита Кънчева, председател на Фондация “Надежда за малките” и ръководител на проекта “ДЕТЕ - Да сподЕлим с вашеТо семЕйство”, разказва, че в Норвегия семействата с дете с проблеми в развитието са насърчавани не просто да имат второ, но да има по още 2-3 деца, защото така грижите за брат/сестра, които имат нужда, се разпределя по-равномерно.

В Германия, в KBO-Kinderzentrum München, партньор на Фондация “Деца с проблеми в развитието”, има 30 лекари и 35 психолози, които активно работят не само с детето с проблеми в развитието, но и с цялото семейство. Защото няма как да се помогне на детето, ако то е извадено от семейството. Добрите резултати са плод на непрекъснати грижи, които близките на детето полагат, знаейки чрез съветите на специалистите и психолозите кое е най-доброто за детето.

В екипа на проекта са и медицинският експерт д-р Даниела Миланова, експерт психологът Жулиета Темникова, експертът комуникационни стратегии Любка Георгиева - Пелева и счетоводителят Илиана Вановска.

Резултатът от проекта ДЕТЕ ще бъде повишена информираност на родителите на деца с увреждания относно преимуществата от раждане на второ дете и от постигането на балансиран подход при отглеждането на децата, генериращ подобрено здравословно състояние на детето с увреждания.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти