Последствия от тормоза в училище

Последствия от тормоза в училище
Снимка: Thinkstock

Вашето дете е в ново училище или започва гимназиална степен на образование, където е поставено в коренно различна ситуация. Приятелите му от предходното училище не са с него, а някои от новите му съученици са по-агресивни.

Ако тийнейджърът е по-тих и необщителен, или не се вписва в средата на арогантните “лидери” в класа, може да попадне под реална заплаха от психически и дори физически тормоз. Учителите невинаги забелязват това поведение на насилие на един ученик или група деца над трето лице, а ако все пак разберат за това, те са склонни да го подминат с думите: “Това е просто детска игра”.

За какво да внимават родителите? Ако детето се оплаква от внезапни и безпричинни болки в стомаха, гадене или главоболие, това може да са признаци, че е обект на насилие в училище.

Учени от Университета в Падуа, Италия предупреждават, че психоматичните симптоми може да са знак, който да подсказва на родители и учители за наличие на тормоз. Повечето деца, обаче, не са склонни да говорят открито за това.

Изследователите са събрали информация за над 200 000 деца в тийнейджърска възраст от 14 държави. Проучването показало, че ученици, които са обект на тормоз, са два пъти по-склонни да развият необясними физически симптоми в сравнение с останалите. Оплакванията най-често са световъртеж, затруднено дишане, болки в корема, стомашни болки, внезапно главоболие или гадене.

Ако това се случва често, с периодични повторения, без конкретна причина при здраво дете, имайте предвид, че тийнейджърът ви може да е под заплаха. Нерядко психоматичните симптоми изчезват, ако детето бъде освободено от училище в конкретния ден.

Психолозите съветват родителите да бъдат внимателни дори към дребните признаци на тормоз, които са предупредителен знак и за учителите. Ако детето се храни само в училищния стол, ако се страхува от обаждания по мобилния телефон или от получаване на SMS, вземете мерки, говорете с учителите му и с него внимателно, но без да го стресирате допълнително. Ако това не разреши проблема, консултирайте се и с детски психолог.

Училищният тормоз не бива да се игнорира, тъй като вредните последици от него може да продължат дълго време след това, дори в по-зряла възраст.

Крехката детска душевност, пречупена или унизена в ранните години, може да превърне възрастния в човек с по-лабилна психика. Изследователите в проучването заключават, че деца, тормозени в училище, са шест пъти по-предразположени към развитие на някои сериозни заболявания в по-късна възраст, по-склонни са да пушат или да развият психично разстройство. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти