Полезни съвети за заети родители

Полезни съвети за заети родители
Снимка: Thinkstock

Часът е малко след полунощ, а умореното ни съзнание за пореден път се тормози, че и днес не успяхме да свършим всичко, не успяхме да обърнем достатъчно внимание на деца, не успяхме да бъдем достатъчно добри родители.

Чувството на вина, че притиснати от хиляди задачи, все не ни остава достатъчно качествено време с децата, съществува винаги, макар понякога да е неоснователно.

Как обаче можем да се преборим с него?

Попитахме нашите приятели от Образователен сайт №1 на България – Уча.се, които освен че са експерти в поднасянето на учебния материал на разбираем и интересен език, често имат добри идеи как да подобрим атмосферата у дома.

Следват техните полезни съвети за заети родители.

Помощ с домашните

Най-сигурният начин да се почувстваме добре е да помогнем на децата с домашните. Разбира се, много е важно самите деца да поискат това. Нека си поставим за цел всеки ден да предлагаме помощта си, но да я даваме само когато ни бъде поискана. Все пак трябва да оставим достатъчно лично пространство на децата да се развиват сами.

Време за сладки приказки

Нека си отделим поне 30 минути на ден, в които обръщаме достатъчно внимание на вълненията на нашите деца. Подходящ момент е времето преди лягане, когато често се случват най-големите откровения. Много важно е да засвидетелстваме вниманието си напълно, а не да говорим с децата, докато мием чиниите например. Те трябва да усетят нашата отдаденост.

Снимка: Thinkstock

Домашните задължения по график

След работата задачите по поддържането на процесите в дома са вторият най-голям фактор, който “изяжда” времето ни. Можем да се преборим с няколко хитринки, в дъното на които стои отличната организация. Можем например да пазаруваме веднъж в седмицата за цялата седмица и да съхраняваме повече храна във фризера, което ще оптимизира времето за готвене.

Снимка: Thinkstock

А като стана дума за готвене…

То може да бъде изключително забавно, ако го правим заедно с децата. Всъщност от Уча.се припомнят, че забавлението с децата трябва да бъде неизменна част от ежедневието. Да, често ни е трудно да отделим време за това, но спорт на открито през уикенда или дори бордна игра за половин час вечер са отлични решения.

Снимка: Thinkstock

Щастието компенсира времето

Ако все пак не успеем да се преборим с времето и да се организираме добре, трябва да запомним, че щастливите мигове компенсират всичко. Затова нека всеки ден си поставим за цел да поднасяме парченце щастие за нашите деца, независимо дали то би имало формата на любим сладолед, билет за концерт или „Можеш да поиграеш на Playstation (нищо, че домашните не са написани още)”.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти