Подгответе децата за зимата

Подгответе децата за зимата
Снимка: Thinkstock

Иначе прекрасният септември навява тревожни мисли у повечето родители.

Малките деца тръгват на детска градина и ясла и за много от тях това означава хрема, кашлица, високи температури, шарки и каквото се сетите от арсенала „градински болести”.

Затова сега най-често задаваният въпрос в лекарските кабинети е „Какво да дам на детето, за да не боледува през зимата?”

Ако имаше толкова лесно решение, нямаше да има болни деца. Защото здравето на малките зависи от много неща – наследственост, начин на отглеждане, контакт с болни, наличие на алергии, от емоционалното състояние дори. И на последно място от средствата, укрепващи имунитета.

Затова не бързайте към аптеките, където предлагат стотици лекарства и хранителни добавки, обещаващи чудеса. Първо вземете мерки за естествено укрепване на имунната система, после давайте лекарства, ако се наложи. Здравото дете не се нуждае от добавки.

Закаляването е най-големият враг на настинките.

Ако още от раждането детето се отглежда в топли стаи, навлечено с много дрехи, не се извежда навън от страх да не настине, не очаквайте нищо добро през зимата. Тогава студът отслабва локалната защита на лигавиците и вирусите лесно атакуват. Затова изнежените боледуват и при най-лекия полъх на вятъра, а закалените вече са си изработили защита и студът не ги плаши. Както ваксините предизвикват образуването на антитела, без да разболяват, така закаляването с леки дразнители (разходки и спане на открито, умерен студ и вятър, водни бани) тренира имунната система и тя действа адекватно при среща с вирусите и бактериите.

Качествената храна е това, което прави организма здрав и издръжлив на атаката на болестите. Имунната система на малките деца е незряла и те често боледуват. И ако храната е основно от имитации на хранителни продукти (полуфабрикати, колбаси с неизвестен състав, вафли и сладкиши с десетици Е-та, шоколади, оцветени течности, наречени сокове и безалкохолни) организмът на детето трябва да се справя не само с настинките, но и с неестествени за него съставки на „храните”.

Есента предлага прекрасни имуностимулатори в естествен вид - плодове и зеленчуци. Не трябва да има ден без прясна салата, чаша фреш или плодове между храненията. Основната храна на децата трябва да е приготвена вкъщи с пресни, качествени продукти, а не от топлите витрини в супермаркета, където се овкусяват и предлагат стоките с изтичащ срок на годност.

Движението е другият естествен имуностимулатор. Игрите и спортът стимулират кръвообръщението и елементите на имунната система достигат там, където е нужно, сърцето и мускулите укрепват.

Ако детето има нужда от имуномодулатори, консултирайте се с неговия педиатър. По аптеките се предлагат много средства, но повлияването е индивидуално. Повечето са изработени на базата на природни продукти – пчелен мед и неговите производни (пчелен прашец, клей, пчелно млечице), чесън, водорасли, коластра, рибено масло, български билки като здравец, градински чай (салвия), лайка, босилек, бъз, мащерка, боровинка.

Голям избор има и от продукти от далечни земи – тибетски, индийски, американски билки. Популярни са билките ехинацея и котешки нокът и те се съдържат в десетки продукти под формата на сиропи и таблетки за различните възрасти.

В борбата с болестите се включват и колоидното сребро, боровите връхчета, екстракт от семките на грейпфрут и грозде.

Има и серия продукти, в които части от бактерии са обработени така, че да създават антитела срещу определени бактериални болести, други действат срещу вирусни заболявания.

Безопасни са и хомеопатичните лекарства и шуслеровите соли, те нямат странични ефекти и се прилагат дори при бременни и кърмачета. 

Още по темата:

Спешни мерки при диария и обезводняване

За и против спането на детето заедно с родителите

Насила разболяваме децата си

Уроците на баба

Детето манипулатор и неговите безотказни методи

Детето, заето "до дупка"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти