Неподозирани причини за кашлица

Неподозирани причини за кашлица
Снимка: Thinkstock

Всяка майка с боледуващи деца е наясно кое предизвиква кашлицата –хрема, възпалено гърло, трета сливица, бронхит, пневмония, алергия... Но понякога децата кашлят, без да са налице тези болести. Всъщност кашлят, без да са болни.

Бебетата могат да кашлят за привличане на вниманието и игра. Когато случайно се закашлят от слюнка или храна, те забелязват как всички наоколо вперват поглед в тях и коментират състоянието.

И ето ти трик - "Следващият път, когато не ми обръщат внимание, има начин да го привлека!", мислят си навярно те. 

Колкото повече се впечатлявате от "кашлицата", толкова повече детето се забавлява и го обръща в игра. Ако обаче детето кашля и насън, или е отпаднало, с температура и упорита кашлица, а не само подкашляне, това вече не е игра, а болест.

Децата кашлят и когато въздухът е сух. А той е такъв при температура в стаята над 22 градуса. Водени от вечния страх да не настине детето, масово родителите поддържат висока температура в спалните помещения дори през нощта. Лигавиците на децата изсъхват и те започват да кашлят, без да са болни.

Нещо повече, сухият въздух уврежда дихателната система и вирусите лесно я атакуват. При високата температура на въздуха бързо се размножават и микроакарите в домашния прах, а те са най-честата причина за кашлица при алергичните деца. Последните кашлят и от цигарения дим, дори да не се пуши пред детето, напоените с миризмата от цигари завеси, килими, дрехи също предизвикват кашлица. Не е за подценяване и миризмата от парфюми, дезодоранти и почистващи препарати, не ги дръжте близо до детето.

Някои деца понякога кашлят и като тик. Обикновено след боледуване си остава навикът да се кашля, макар болестта отдавна да е отшумяла. Това се случва само през деня, никога през нощта, когато детето спи. В тези случаи е необходимо да не се прави забележка на малкото, може да се даде нещо за успокояване като чай от маточина или хомеопатични лекарства.

Най-честата причина за нощна кашлица, която не е свързана със заболяване на дихателната система, е гастроезофагиалният рефлукс. При това състояние част от стомашното съдържимо се връща към трахеята и гърлото, стомашните сокове ги дразнят и детето кашля като легне.

За това състояние се подозира, ако детето е повръщало като бебе, има оригване, болки зад гръдната кост и нощна кашлица без видима причина. Необходимо е напълно да се отстранят от менюто газираните напитки и пържените храни, да не се прехранва детето, особено вечер и да не се консумират храна и напитки 2-3 часа преди лягане. Колкото по-течна е храната вечер, толкова по-лесно тя се връща от стомаха към трахеята в легнало положение. Затова оставете супите за през деня. Това заболяване е лечимо, обърнете се към лекар, ако имате подозрения.

Децата кашлят и при попадане на чуждо тяло в носа. Обикновено родителите не забелязват, че детето си е пъхнало нещо в носа, признаците за това са едностранна миризлива хрема. Ако чуждото тяло е в бронхите, след време започва възпалителен процес с рентгенови данни за пневмония. Ако чуждото тяло не е метално, не се вижда на рентген.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти