Могат ли децата да ядат годжи бери

Могат ли децата да ядат годжи бери
Снимка: Thinkstock

Плодовете на годжи бери са познати на света със своите здравословни ползи от хиляди години. Растението е родом от Китай, като постепенно то започва да се разпространява в САЩ и други страни благодарение на ценните качества на плодовете му.

Смята се, че консумацията на годжи бери е безопасна за децата, освен ако те нямат алергии към самите плодове или не приемат медикаменти, които могат да бъдат противопоказни.

Такива са препаратите, които разреждат кръвта, т. нар. антикоагуланти. При смесването им с годжи бери се засилва ефектът им, като се стига до повишен риск от кървене, пише "Gotvach.bg".

Трябва да се внимава и ако детето е с диабет, особено тип 1. Годжи бери може да разстрои нивата на кръвната захар и да доведе до неблагоприятни последици върху детското здраве.

По тази причина е задължителна консултацията със специалист, който да прецени риска и да предотврати страничните ефекти на годжи бери.

Плодовете на това чудодейно растение дават голям тласък на имунната система на детето. Те са особено подходящи, ако то често боледува, както и като превенция за редица заболявания. Te не съдържат мазнини и не повлияват стойностите на холестерола.

Също консумацията им влияе положително върху зрението, както и циркулацията на кръвта. Тези ползи подобряват ефективността на физическата активност на детето.

Плодовете на годжи бери са изключително богати на антиоксиданти – особено на полифеноли и каротеноиди. Първата група подобрява значително функционирането на сърдечносъдовата система и предотвратява развитието на различни заболявания, включително злокачествените такива.

Благодарение на каротеноидите се поддържа добро зрение, както и се повлиява здравето на кожата, състоянието на дихателната система. Плодовете имат страхотно въздействие и върху функционирането на пикочната и отделителната системи.

Освен безбройните ползи на годжи бери, трябва да отбележим, че и вкусът му е много приятен. Той е сладък и леко тръпчив. От него се приготвят напитки и различни видове десерти.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти