Млякото на живота

Няма нищо по-хубаво от майчиното мляко
Снимка: Getty/Guliver

Свалянето на килограми след бременност не е лека задача и кара жените да се замислят как майки като Миранда Кър и Хайди Клум се връщат по бельо на модния подиум само няколко месеца след раждането.

Майката трябва да е особено внимателна към това на какъв хранителен режим се подлага, защото това може сериозно да се отрази на качеството и количеството на кърмата й. Ето няколко съвета как може да си помогнете в борбата със свалянето на килограмите и в същото време да не лишавате организма и детето си от най-необходимите вещества.

Насочете се към протеини
Гладуването е последното нещо, към което трябва да прибягвате, ако сте родили скоро и кърмите. Не се лишавайте от храна, но се постарайте менюто ви да е богато повече на протеини, отколкото на въглехидрати. Хапвайте смело риба, телешко и яйца, те са богати на желязо и витамин В12, освен това ще ви заредят с енергия.

Срещу възпалението
Стресът, който е преживял организмът по време на раждането, не бива да бъде подценяван. Често след раждане имунната система на жената е отслабнала и може да се получат различни възпаления. Постарайте се да консумирате противовъзпалителни храни, подправки и напитки като чесън, куркума, зелен чай и подобни.

За повече кърма
Кърмещите трябва да са изключително внимателни към това, което ядат и пият, защото то се отразява на кърмата, а съответно и на бебето. Вече се разбра, че майките трябва да внимават с кофеина, да избягват алкохола, да поемат богати на фибри храни и да пият много вода. Според повечето експерти кърмещата жена има нужда от 500 калории на ден в повече от нормалното. За тези, които имат малко кърма народната медицина препоръчва пиенето на отвари от различни билки като лайка, семена от тилчец, копър и други, но по-добре не действайте а своя глава, а се консултирайте със своя лекар.

Витамини
Особено важно е майката да приема достатъчно витамини, които да предаде на новороденото чрез кърмата. Много важен е витамин А, който се губи най-бързо чрез кърменето. Набавяйте си го от моркови, спанак, сладки картофи и зеле. Витамин С знаете как и от какво да си го набавите. Витамин Д поддържа здравината на костите. Набавя се чрез директно излагане кожата на слънце, но може да бъде приемат на таблетки или чрез яйца, мляко и гъби.
Витамин Е също не бива да бъде забравян, като той се грижи за правилната циркулация и за здравината на кожата. Той се съдържа в семена, ядки и отново в яйца. Калият е важен, но не се съдържа в много от мултивитаминозните комплекси, които може би пиете. Хапвайте повече банани и бобови храни и няма да се притеснявате, че ви липсва в организма.

Омега-3
В никакъв случай не трябва да се игнорират храните, богати на омега-3 мастни киселини, тъй като предадени на бебето чрез кърмата те ще му помогнат в развитието на сензорните и когнитивните способности. Нека ежедневното ви меню включва орехи, риба тон и сьомга.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти