Майчинството е "заразно"?

Майчинството е "заразно"?
Снимка: Thinkstock

Жените са по-склонни да станат майки, когато техни приятелки от гимназията вече имат деца. Това установи италианско проучване.

Учените смятат, че майчинството е "заразно", тъй като повечето дами предприемат крачката да станат майки, едва когато приятелки от обкръжението им се сдобият с наследници.

В началото на зрелостта и поемането на повече отговорности, жените обикновено имат нужда от пример за действията си, а какво по-добро от това техните най-близки дружки първи да станат майки, сочат резултатите от проучването.

"Заразата е особено силна в рамките на много кратък период от време.

Тя се увеличава веднага след като, завършвайки гимназията, младите дами решат да станат майки. Намалява две години след появата на наследник и ако дотогава повечето приятелки на родителката не са предприели тази крачка, тя отново остава на заден план и се превръща в незначителна величина", коментира професор Николета Балбо, докторален сътрудник в университета Бокони, Италия.

Изследването показва, че решенията за раждаемост са повлияни не само от индивидуалните особености и предпочитания, но също така и от социалната среда, от която са обградени дамите.

"В допълнение това показва, че приятелите ни от гимназията повлияват силно и на живота ни след дипломирането. Те се влияят едни от други в много различни аспекти, сред които цигари, алкохол и физическа активност.

Проучването е направено на базата на анонимна анкета, в която участват повече от 1 700 американки на възраст между 15 и 30г.

За да извлекат крайния резултат, учените са се съсредоточили върху въздействието, което женските приятелски групи оказват върху порастването и желанието за деца в по-напреднал етап от живота.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти