Любов и секс - мечтите на днешния тийнейджър

Любов и секс - мечтите на днешния тийнейджър
Снимка: Thinkstock

Тийнейджъри - повече от деца, по-малко от възрастни.

Така биха ги определили хората в по-зряла възраст, с по-голям житейски опит. 

Ако има нещо значимо, с което можем да свържем периода на израстване между 13 и 19 години, то това би била нуждата за ново знание, любопитството, мечтите, с които са изпълнени съзнанията им.

Интересът към връзките, любовта, сексa става все по-голям. „Защо? и „Как?” са постоянни въпроси, които се въртят в ума на тийнейджърите. Усещането за привличане към друг човек, но често не може да бъде обяснено с думи.

Докато сме юноши, все още сме непринудени и често първични, несвикнали и неприели напълно устоите на обществото, на хората, които само няколко години назад сме приемали за твърде възрастни, а сега приемаме за ролеви модели.

Но за какво всъщност мечтаят съвременните тийнейджъри?

По данни от проучване, проведено от колегите ни от семинарите Тийн Инсайт (Teen Insight) сред хора между 20 и 30 години, насочено към мечтите им, когато са били на шестнадесет, най-честият отговор е „любов и секс”.

Участниците в проучването споделят освен съкровените си мечти в тази възраст, така и обратната връзка, която биха дали на шестнадесетгодишното си Аз.

На въпроса за любовта тогава, когато още не са я изпитали напълно, с всичките прекрасни изживявания, както и спадове, повечето участници отговарят, че са приели един идеал за любов. Идеал, взаимстван от книгите и филмите.

Това е напълно нормална реакция във възраст, когато се оформяме като индивиди и търсим ролеви модели в света около нас.  Филмите ни създават нереалистична представа, за която мечтаем, докато близките ни представят тяхната реалност. Често приемаме филмовата любов като истинска и се стремим към нея.

Представите за секс в тази възраст, особено в днешната дигитална епоха, младите хора често взаимстват от сърфирането в сайтове за възрастни или различни списания. Живеем в ера, в която съдържание от всякакъв тип, включително порнографско, може да бъде намерено без проблем  Все по-голяма част от тийнейджърите учат за интимните отношения и физическа връзка чрез каноните на порнографията, която под една или друга форма присъства в света около нас. Това им дава една нереалистична, далечна представа за естествения контакт.

На участниците в проучването на Тийн Инсайт бе зададен и въпросът: „За какво мечтаехте като юноши? Не е изненадващо, че най-честият отговор бе „независимост”.

В тази възраст, в която съзряваме, осъзнаваме какво ни харесва и какво не, често се бунтуваме срещу родителското тяло и правилата, наложени ни от тях и обществото.

Тъй като младите хора са от друго поколение и искат да живеят по определен начин, водени от тенденциите и връстниците си, начин, различен от родителите им, той често е възможно да бъде възприет от близките им. Младите хора днес искат да са по-независими, да не отговарят пред родителите си, но трудно разбират какво всъщност представлява независимостта. Това е и една от причините за сблъсък с предното поколение. За младия човек независимостта е „липса на родителски контрол“, начин на живот, в който младите продължават да получават всички облаги, произлизащи от семейното огнище – храна, джобни, дрехи и т.н., но има липса на реална отговорност за тях и последиците от решенията.

Но да се върнем на мечтите. В тийн възрастта младите хора взаимстват примери за поведение, начин на живот и външност от списания, медии, филми, книги, както и от връстниците си, създавайки свои идоли и модели на поведение, което да ги отличат от предишното поколение.

В тази възраст често юношите избират кумири, на които подражават. Дали ще приемем техния маниер или начин на обличане, избират личност, на която искат да приличат. „Мечтата” е да бъдат тези хора, да водят техния начин на живот. Мечтаят да са актьори, рок звезди, известни художници, спортисти, учени, телевизионни звезди и дори приятел от по-горен клас. Искат да изглеждат като тях, да омайват и привличат, както те са привлечени.

Тийнейджърите често избират герои от приказки, манга анимации и филми, защото те ни представят далечен свят от сегашния, свят, който им се струва по-добър, по-приятен за живот. Все повече юноши страдат от тревожност и депресия и искат да избягат от реалността, която им носи тези чувства. Затова приемат и измислен образ като свой. Искат да съзреят бързо, да бъдат възрастни, осъзнати и възприети от обществото и връстниците си.

В проучването на Тийн Инсайт се включиха и тийнейджъри, които разказаха за техните съкровени мечти и желания сега - любов, момчето от другия клас, красивата рокля за бала, най-новият телефон, висок успех на кандидатстудентските изпити, образование в чужбина, пътешествия с приятели и безкрайни партита.

Вероятно най-голямото желание в юношеската ни възраст е това да сме част от „големите”, да правим като тях, да се обличаме като тях, да имаме същата свобода.

Младите хора често имат романтичната представа, че по-възрастните могат и знаят всичко. Могат да правят каквото поискат, когато поискат. Тъй като в тази възраст доста решения са взети или контролирани от родителското тяло, тийновете са на мнението, че големите имат всички отговори. Докато не пораснат и погледнат от другата страна.

Разбира се, мечтите са толкова, колко са хората на тази земя. Това, което родителите трябва да запомнят, е че не бива да „подрязват“ крилата на младите хора и на мечтите им, а да им помогнат да достигнат до желания резултат, а ако някоя мечта е твърде нереалистична - да им помогнат да я разградят на отделни елементи и да започнат да работят за осъществяването им.

Прочети още:

Какво тревожи българските тийнейджъри?

5 съвета, които всеки родител на тийнейджър трябва да знае

Малкият голям непознат вкъщи

Открий още полезна информация за родителите и тийнейджъри в Edna.bg ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти