Лятната ваканция – време, в което семейството е повече заедно

Ах, морето!
Снимка: Thinkstock

Лятото предоставя на децата и тийнейджърите доста свободно време, което може да бъде прекарано както в спорт и игри в парка, така и във видео и онлайн игри вкъщи или в занимания, които съчетават офлайн с онлайн – разходки с приятели и едновременно с това снимане и споделяне на фотоси, писане на СМС-и, играене на игри онлайн и посещаване на социалните мрежи. За много от децата границата между това да са онлайн и офлайн не съществува.

Ето някои съвети към родителите за по-пълноценно лято на децата офлайн и онлайн.

Говорете с децата за интернет
Семейната ваканция е чудесно време, в което да поговорите с децата си. Не, не за "птички и пчелички", а за "битове и байтове" или по-точно за заниманията им на компютъра при неограничения достъп до интернет през времето, в което не са на училище.

Подходете с разбиране – особено по отношение на приложенията и услугите, които използват децата ви – те вероятно знаят повече от вас. Вземете това тяхно предимство като повод да разберете повече какво правят на компютъра, таблета, телефона, на игровата конзола или друго устройство, което използват.

Включете децата в помагащи дейности
Направете така, че знанията и уменията на децата за технологиите да допринасят за цялото семейство. Ако планирате фамилно пътуване, помолете децата да направят проучване в интернет за историята и географията на мястото, както и други интересни неща, които можете да правите, когато сте там. Това може да е повод да поговорите за правилата при търсене на информация в мрежата и как разбираме дали данните са надеждни и актуални.

Таблетите!
Много малчугани използват таблетите или смартфоните на родителите си или на своите по-големи братя и сестри. Не на всяка цена това е нещо лошо. Има чудесни приложения за малки деца, при условие, че знаете колко време прекарват онлайн и какво правят.

Фактът, че едно приложение не е с етикет "образователно", не го прави лошо на всяка цена. Карате ли детето да чете учебник преди лягане? Или вие гледате само образователни предавания по телевизията? Децата могат да учат от най-различни приложения и занимания онлайн, независимо точно в коя категория попадат.

Бъдете модел за подражание
Не можете да очаквате децата ви сами да се ограничават от компютъра и телефона си, ако ви виждат постоянно пред лаптопа или говорейки по джиесема. Опитайте се да организирате вечерята така, че всички да са заедно поне половин час офлайн, без достъп до компютъра или телефона.

Поглеждайки назад към детството си, сигурно си спомняте летните ваканции като време за шляене с приятели, гледане на телевизия, играене на игри или просто скучаене. Същото важи и за днешните деца – шляене по улиците и онлайн с приятели (понякога едновременно), игри с онлайн приложения, а телевизията е заменена от сайтовете за споделянe на видеоклипове.

Екипът на Асоциация "Родители"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти