Кои изследвания показват, че се нуждаем от антибиотик?

Кои изследвания показват, че се нуждаем от антибиотик?
Снимка: Thinkstock

Медицината има ясно, категорично становище относно антибиотиците: те спасяват живот, прилагайки се само когато е необходимо. И са опасни, когато се злоупотребява с тях.

Първо, защото се тъпчем ненужно с химия (особено опасно при децата) и тялото ни трябва да се справя освен с небактериалната инфекция и с чуждия агент. И второ, но още по-важно в глобален аспект, създава се резистентност и антибиотиците спират да действат при упорити, застрашавящи живота инфекции.

Затова все по-трудно ще се лекуват менингити, туберкулоза, бъбречни инфекции, някои пневмонии...Но когато детето е болно с висока температура, светът на родителите се обръща. Дали наистина е само вирус, при който не са нужни антибиотици, или е нещо по-сериозно и трябва да се вземат спешно мерки?

Истина е, че понякога клиничната картина е сходна при вирусни и бактериални инфекции и тогава лекарите прибягваме към изследвания, които показват за какво става въпрос. Съветът ми е, ако имате съмнения за преценката на лекаря и детето видимо е зле, направете изследвания в най-близката лаборатория, те не са скъпи.

Най-бързо ще получите резултат от изследване на кръвна картина с це реактивен протеин (CPR) Той е показател за бактериална инфекция. Лекото му завишаване (2-3пъти) не означава непременно антибиотик. В такива случаи се взема предвид общото състояние на детето, възрастта, съпътстващи заболявания.

Друг показател за бактериална инфекция са левкоцитите (доста динамичен показател) и неутрофилите или гранулоцитите. Имайте предвид, че до 4 годишна възраст стойностите им са различни от тези на възрастните и ако в референтните стойности няма разграничение по възраст може да се объркате.

Особено внимание изискват кърмачетата. Ако няма признаци за вирусна инфекция (хрема, кашлица, зачервено гърло) лесно може да се пропусне бъбречна инфекция, която протича само с висока температура. Затова при всяка висока температура без видима причина при малките бебета се прави изследване на кръв и урина.

Снимка: Thinkstock

Специалистите препоръчват първо да се направи микробиологично изследване на секрет (най-често гърлен) с антибиограма и след това да се почне антибиотикът. На теория звучи логично, но на практика не чак толкова. Самото изследване отнема 3-4 работни дни, които трудно се изчакват с малко дете в тежко състояние.

Опитният лекар знае кои са най-честите причинители в определена възраст и кои антибиотици му действат. Изследването е важно при неясни, хронични, „затегнати” състояния.

Снимка: Thinkstock

И нещо за любимата тема на майките –изследване на носен секрет. Много от децата които посещават детски ясли и градини са с почти постоянна хрема. Да, изнервящо положение...Но родителите трябва да знаят, че изследването на носния секрет е безполезно. Носоглътката е открита, замърсена, нестерилна система и в носа почти винаги има бактерии, които може не са причинители за хремата.

Снимка: Thinkstock

И когато се изолират, по настояване на „компетентните” служители в детските заведения се започва ненужно безкрайно лечение, което уврежда лигавицата на носа. Причината за постоянните детски хреми са вируси (не се изолират в секрета) алергия, трета сливица, сухия и топъл въздух в детските заведения, полипи, аномалии в носната преграда, хипертрофия или атрофия на носната лигавица от безразборното прилагане на капки за нос и др.

Снимка: Thinkstock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти