Когато глутенът наистина вреди

Когато глутенът наистина вреди
Снимка: Thinkstock

Хит в диетите напоследък стана безглутеновата диета, любима на звездите и техните подражатели.

И няма как да не е ефикасна за отслабване, като не се консумира хляб и тестени изделия...

Но хлябът е традиционна българска храна със своите полезни качества и вкус (последното благодарение на глутена), който има място в менюто, особено на децата, и не трябва да се пренебрегва с лека ръка. Нито да се прекалява с него.

За някои хора глутенът наистина е опасен за здравето и това са тези с глутеновата ентеропатия (цьолиакия).

Това е тежко имунно заболяване на лигавицата на тънкото черво и се характеризира с непоносимост към глутена, съдържащ се в пшеницата, ръжта, ечемика и по-рядко в овеса. Увредената лигавица атрофира и води до малабсорбция –хранителните вещества не могат да се всмукват през червата в кръвта и организмът започва да страда.

Клиничната картина на заболяването е разнообразна и диагнозата не винаги лесно се поставя. В ранната детска възраст, няколко седмици след включване на глутена с хляб, каши, солети, нишесте, бисквити започва хронична диария с обемни, мазни изпражнения, която не се поддава на традиционното лечение; подуване на корема, болки, лошо наддаване на тегло, безапетитие, отпадналост, раздразнителност.

При дебют на болестта в по-късна възраст проявите могат да са и извън храносмилателната система – анемия, изоставане в ръста и теглото, болки в ставите, честа появи на афти, алопеция (оплешивяване), проблеми с нервната система.

При съмнение за цьолиакия трябва да се направят изследвания за доказване на диагнозата. Най-сигурно това става с тънкочревна биопсия, но изследването е травмиращо, особено за малките деца.

Затова първата стъпка е изследване на кръвта за доказване на специфични за заболяването антитела. Ако детето се остави на строга безглутенова диета около месец и настъпи значително подобряване на състоянието, това също навежда към мисълта за непоносимост към глутен.

Лечениета изисква единствено спазване на безглутенова диета за цял живот, алкохолът също се изключва. Препоръчва се избягване и на овеса, смята се, че при обработката му е възможно странично да се замърси от глутен съдържащи растения.

На малките деца се предлага безглутеново брашно безплатно (по НЗОК), от което се приготвят хляб, сладкиши и др. Алтернатива са царевичното брашно, оризовото. Вече има и щандове за безглутенови храни в магазините, дори хотел на Черноморието с безглутенова кухня.

Лошата новина е, че няма как да предпазим децата си от това заболяване. Не е доказано категорично профилактичната роля нито на кърменето, нито на късното захранване на детето с глутен. Смята се, че някои инфекциозни заболявания на червата като Рота вирусната инфекция например могат да увеличат риска от „отключването” на заболяването.

Още теми от д-р Андреева:

7 "чистача" поддържат здравето ни

Как да предпазим децата от кърлежи

Сладкото лекарство: бананите

Капризите на времето ни разболяват

За всяка кашлица си има лекарство

Не прекалявайте с лекарствата при температура

Не пропускайте нищо от най-интересното, най-коментираното и най-четеното през седмицата, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти