Когато децата не се хранят здравословно

Когато децата не се хранят здравословно
Снимка: Getty/Guliver

Пица, полята обилно с няколко вида сос, чипс, чизбургер, бекон с яйца, течен шоколад, всякакви газирани напитки, сладкиши със сметана и много, много пържени картофки. Това може да ви се струва като списък с любимите храни, на някой, който никак не се интересува дали се храни здравословно, но много често това е менюто на вашия тийнеджър.

Нормално е по време на пубертета детето ви да изпитва постоянен апетит. Също толкова нормално е да ви е трудно да го следите какво яде през деня. Все пак, тийнейджърът разполага със свой джобни пари и сам преценя какво да си купи за ядене с тях.

Истината е, че много често здравословните храни изобщо не са толкова привлекателни за децата, колкото така наречения джънк фууд, който включва всякакви полуфабрикати и готови храни.

Ето обаче няколко съвета как може да ограничите детето си от консумацията на прекалено голямо количество нездравословни за него храни.

* Ако не искате да яде нещо конкретно, не го дръжте в къщата. Личният пример, който давате, е много важен.

* Всичко е в умереността - не става въпрос само за качеството на храната, но и за нейното количеството.

* Съсредоточете се върху здравето, не върху обиколката на талията. Детето ви може да е със съвсем нормална фигура и пак да се храни нездравословно.

* Вечеряйте всички заедно. Така ще знаете, че поне едно от храненията на тийнейджъра през деня е такова, каквото според вас трябва да бъде.

* Запишете детето на спорт. Спортът е много полезен за подрастващите - учи ги на дисциплина, организираност, освен това им дава възможност за нови запознанства, а и ще сте спокойни, че детето ви не стои само вкъщи пред компютъра.

* Не пестете обяснения за това колко е добре да се храните здравословно. Пострайте се да звучите убедително, а не морализаторски и досадно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти