Когато бебето ви отчайва

Когато бебето ви отчайва
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Искаш го, чакаш го, носиш го в корема си 9 месеца, раждаш го и само няколко часа по-късно ти иде да ревнеш с глас, защото всъщност се чувстваш безкрайно отчаяна от също ревящото пакетче до теб.

Всички твърдят, че майчинския инстинкт е много силен, че една майка усеща как трябва да гледа детето и едва ли не бебето пристига с упътване, което майката трябва просто да прочете.

Това, разбира се, изобщо не е вярно и често 3-килограмовото сладурче може да докара родната си майка чисто и просто до пълно отчаяние.

Разбира се, това е напълно в реда на нещата и просто трябва да се предупредени и въорежени с правилните съвети.

Защото отплатата след това, под формата на усмивки, гушкане и очички-звездички, които се взират в твоите, напълно си заслужава всички усилия.

Колкото и да сте желали бебето си, колкото и да го обичате, има мигове, в които просто ще искате да зарежете всичко и да се напиете порядъчно.

Не го правете, защото алкохолът пречи на кърмата, а и махмурлук и ревящо бебе не са добра комбинация.

По-добре направете някое от тези неща:

Премахнете излишните задачи

Една от основните причини майките да стигат до отчаяние в първите месеци след раждането на детето е, че се опитват да свършат всичко – да се грижат за бебето, да се грижат за къщата, да готвят, да се грижат за себе си и не на последно място – да се грижат за мъжете си.

Забравете за идеалната домакиня, майка-героиня и тъкачка многомашинничка. Забравете и за всички лели и баби, които казват „ееее, аз едно врееееемеее, като гледах моите децаааа, нямаше такива улеснения като сега, пък не се оплаквах“.

„Едно време“ си е за едно време. Всяка жена, всяко бебе и всеки период от историята са различни. Точка. Не им позволявайте да ви създават чувство за вина, дори да са собствените ви майки и баби.

Ако ви тежи домакинската работа в началото, нека друг да я върши. Скоро ще влезете в час и ще се организирате. Но ако един ден не сте помели, измили или изпрали 3 перални, няма да се свърши света. Нито вие ще сте лоша майка.

Заспи ли бебето, лягайте и вие да си почивате. Така ще имате физически и психически сили да посрещнете следващата порция колики или необясним плач.

Бъдете търпеливи

Бебетата рядко плачат без причина. Разреве ли се детето, отговорете на следните въпроси: Гладно ли е, жадно ли е, изморено ли е, топло ли му е (по-вероятно е, отколкото да му е студено, освен ако не е посред зима), мъчат ли го газове, скучно ли му е?

Предприемете ли мерки по отстраняване на причините за плача, тишината скоро ще настъпи.

Ако усетите, че се изнервяте докато се опитвате да успокоявате бебето, редувайте се с таткото или оставяйте бебето на сигурно място и се разходете до другата стая.

Това не ви прави лоши родители, това ви спасява от полудяване.

Вземете си почивка

Няма нищо осъдително в това да седнете и да изпиете едно кафе с приятелки, докато някой друг се грижи за детето ви. И да, то спокойно ще си живее и без вас.

В първите месеци, когато отделянето от бебето е трудно заради кърменето, си правете малки бягства – пийте си кафето на терасата докато малкото спи, четете списание, говорете с приятелка по телефона, гледайте сериал.

Да се посветиш изцяло на бебето звучи много благородно, но не е много полезно за психическото здраве на майката.

Проверете желязото, магнезия и калция

Липсата на основни витамини и минерали може да доведе до депресивни състояния след раждането. Погрижете се да се храните пълноценно и, ако има нужда, да приемате хранителни добавки с витамини и минерали.

Най-важното е да не се обвинявате, че не преливате от майчина любов в моментите, в които сте на ръба на изтощението.

Само след няколко месеца това ще е зад гърба ви, а след няколко години няма и да си го спомняте.

Не си създавайте очаквания

Сблъсъкът между вашите представи за гледане на бебе и реалността често води до отчаяние. Не очаквайте нищо, само се запасете с търпение и любов да опознаете детето си. И с достатъчно подходяща литература, която да ви помогне в различните етапи от развитието на бебето

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти