Когато 12-годишно момиченце се жени за 60-годишен мъж...

Когато 12-годишно момиченце се жени за 60-годишен мъж...
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Как бихте реагирали, ако видите момиченце на не повече от 15 години да се жени за възрастен мъж, който може да ѝ бъде баща или дори дядо? Ще се намесите ли по някакъв начин, макар да знаете, че не е ваша работа? Ще се обадите ли на полиция и социални служби или поне ще отидете ли при детето да го попитате дали всичко е наред, дали е съгласно с тази сватба?

Интересен социален експеримент се е провел в Ню Йорк. Двама актьори – възрастен мъж и малко момиченце, са представени като младоженец и булка.

Те застават на различни места из града, за да им бъдат направени сватбени снимки, а скрита камера проследява какво се случва. Как реагират хората отстрани на тази гледка? Мнозина от тях бурно се възмущават, но не само това, ами отиват директно при мъжа и детето.

Разпитват ги за възрастта им, заплашват с полиция, дори след като младоженецът казва, че има разрешението на родителите на момичето.

Някои нападат директно мъжа и му заявяват, че няма право да постъпва така и е „перверзник“, други говорят директно на детето, като го питат дали се чувства добре, дали не иска да бъде отведено в полицията и спасено и т.н.

Истината е, че всеки ден средно по 33 000 деца по целия свят биват насилени да сключат брак!

Това е част от религиозните и културни традиции на обществото им и/или не се гледа с лошо око от роднините и държава.

Всички тези бракове са предварително уредени, а понякога се случват и между деца (в този ред на мисли сюжетът на популярния сериал „Малката булка“ не е съвсем измислен).

Милиони деца по света са лишени не само от основните си човешки права, но и от детство. Прекалено рано те навлизат в света на възрастните и това не води до нищо добро, нито за тях, нито за обществото като цяло.

Но за да се сложи край на това, както и на много други зловредни практики, е редно всеки да бъде първо човек и след това гражданин – на своята държава и на света като цяло!

Когато видите нещо нередно, не подминавайте, не си казвайте, че това не е ваша работа и „те да си се оправят“, а заявете позиция и застанете открито на страната на правдата.

Да, това често не е лесно и носи риск, но само така бихме могли да се спасим от злото и покварата, които са около нас. В противен случай не сме по-добри от насилника срещу нас.

Прочетете още:

Кой поема родителските права при развод?

И татковците имат права

Какво означава да си „Баща за пример“

Каква е разликата между умната и мъдрата майка?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти